Trump lehetséges alelnöke Magyarország oktatáspolitikáját méltatta

„Az egyetemek eszméjét szem előtt tartva, az az elképzelés, hogy az adófizetőknek legyen némi befolyásuk arra, hogy a pénzüket hogyan költik el ezekre az intézményekre, ez egy teljesen észszerű dolog” – így fogalmazott J. D. Vance, Ohio állam republikánus szenátora a CBS „Face the Nation” című műsorában vasárnap.

Az amerikai politikus a magyar kormány azon intézkedésével kapcsolatban fogalmazott így, amelynek köszönhetően az egyetemek jelentős része közalapítványi fenntartásba került.

Vance azt mondta, az Egyesült Államokban az egyetemeket „baloldali alapítványok irányítják”, nem pedig az adófizetők.

„Ha nem oktatják jól a gyerekeinket, de a következő generációt a diákhitel-adósság hegyei alá temetik, akkor nem teljesítik az alku rájuk eső részét” – érvelt.

A republikánus szenátort sokan Trump lehetséges alelnökjelöltjeként tartják számon.

Vance szavaira a magyar miniszterelnök politikai igazgatója az X-en reagált. Orbán Balázs azt írta:

„J. D. Vance szenátor szerint Magyarország hozott néhány okos döntést az oktatáspolitika terén, amelyekből az USA is tanulhatna. Köszönöm, szenátor úr.”

Hozzátette: „Véleményünk szerint ez az egyetlen módja annak, hogy növeljük az oktatás minőségét és biztosítsuk a valódi akadémiai szabadságot. A tapasztalatok és a legjobb gyakorlatok megosztása a konzervatív erők között létfontosságú ezen a területen”

Objektum doboz

Elolvasom a cikket