A brit hatóságok „szégyennapot” hirdettek

„Ez a nap a brit állam szégyene. A mai jelentés azt mutatja, hogy nemzeti életünk középpontjában egy évtizedek óta tartó erkölcsi kudarc áll” – írta Rishi Sunak brit miniszterelnök – olvasható a lenta.ru oldalán.

Azt mondta, hogy ennek soha nem lett volna szabad megtörténnie, és a kormány nevében nyilvánosan bocsánatot kért az érintett családoktól. Sunak azonban megjegyezte, hogy nem elég csupán bocsánatot kérni és kártérítést fizetni. „Alapvetően egyensúlyba kell hoznunk a rendszert” – zárta mondandóját.

London május 21-én, kedden fogja bejelenteni az áldozatoknak járó pénzügyi kártérítés összegét.

A botrány azután robbant ki, miután az Egyesült Királyságban hosszú ideje tartó vizsgálatról szóló jelentést közzétették.

Sir Brian Langstaff, aki az ügyet vizsgálta, korábban már közzétett egy jelentést egy ötéves vizsgálatot követően, amely több beteg HIV-vel és hepatitisszel való megfertőződését vizsgálta az 1970-es években történt vérátömlesztések nyomán. A vizsgálat 2017-ben kezdődött Theresa May akkori miniszterelnök megbízásából. A tudományos munka során kiderült, hogy annak idején olyan emberek kaptak olyan gyógyszert, akiknek nem mindig volt szükségük vérátömlesztésre, akiknek génhibája hemofília kialakulásához vezethet.

A VIII. véralvadási faktort az Egyesült Államokban állították elő. A donorok gyakran voltak kábítószert szedő emberek és volt rabok. Vérüket 1986-1991-ig nem vizsgálták HIV és hepatitis C szempontjából.

A jelentés szerzői az ország kormányát okolták a történtekért.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy a brit hatóságok valószínűleg eltitkolták a katasztrófa mértékét, amelynek következtében az 1970-es évektől az 1990-es évekig több tízezer ember fertőződött meg hepatitis C-vel vagy HIV-vel, közülük háromezren nem élhették túl a betegség következményeit.

Oroszországban jelentősen csökkent a HIV előfordulása

Májusban a Roszpotrebnadzor Központi Járványügyi Kutatóintézet munkatársai által „A HIV-fertőzött betegek kezelésének megelőző hatása Oroszországban” című cikkben bemutatott adatok szerint ismertté vált, hogy Oroszországban jelentősen csökkent a HIV előfordulása.

A jelentések szerint a humán immundeficiencia vírus előfordulása 2023-ban 4,6 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Ennek eredményeként az arány 100 ezer lakosra vetítve körülbelül 40 fő volt. Összesen 34 254 HIV-fertőzöttet nem sikerült megmenteni 2023-ban, 0,5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az új HIV-fertőzöttek száma 2023-ban mintegy 58 ezer volt. Az is ismert, hogy a betegséggel diagnosztizáltak több mint negyede (28,3 százalék) nem jelentkezett a rendelőintézetben, vagy kiesett a megfigyelésből. Ezek az emberek általában kábítószerfüggők, olyanok, akik félnek a regisztrációtól, és olyanok, akik nem tudnak a diagnózisukról.

Elolvasom a cikket