A tajvani elnök cselekedetei szégyenletesek

MH/MTI
2024. május 21. kedd. 20:47

„Laj Csing-tö mocskos üzelmei és azoké, akik elárulják a nemzetüket és őseiket, szégyenletesek” – idézte Vangot a kínai külügyminisztérium.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) külügyminisztereinek kazahsztáni találkozóján Vang kifejtette, hogy Tajvan Kína „alapvető problémáinak legalapvetőbbike” és a függetlenségi mozgalmak jelentik a Tajvani-szorosban a legnagyobb fenyegetést a békére.

Vang hozzátette; Pekinget semmi sem tántoríthatja el az „újraegyesítéstől”, illetve „az összes tajvani függetlenségi szeparatistát a történelem szégyeneinek oszlopára fogják felszögelni”.

Kína Tajvant saját területének, Lajt pedig szeparatistának tekinti, és mind ez idáig visszautasította a tajvani elnök tárgyalási kezdeményezéseit.

A kínai kormány a januári tajvani választások óta kerülte Laj megnevezését, ellentétben a választásokat megelőző időszakkal. Akkor Peking többször is elítélte Laj hozzáállását a kínai-tajvani helyzethez, a választásokat pedig a háború és a béke közti döntésnek nevezte.

Laj, elődjéhez, Caj Ing-venhez hasonlóan azon az állásponton van, hogy csak a tajvaniak dönthetnek saját jövőjükről, és elutasítja Kína szuverenitási követeléseit.

Peking kedden ezen felül nehezményezte, hogy az Egyesült Államok gratulált Laj beiktatásához, valamint, hogy Dél-Korea és Japán képviselőket küldött tajvani látogatásra.

Hétfői beiktatásakor Laj megkérte Kínát, hogy hagyjon föl katonai és politikai fenyegetéseivel, és kiemelte, Pekingnek tiszteletben kell tartania a tajvani emberek választását, ami egyedül a béke lehet.

Elolvasom a cikket