A virágpor is hatással van az időjárásra

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) évek óta vizsgálja, milyen kapcsolat áll fenn az időjárás és a pollen között, azzal a céllal, hogy a pollenallergiások tízmillióit jobb előrejelzésekkel tudják segíteni – írja az Ng.24.hu.

Ehhez elengedhetetlen az időjárás hatásaink pontos megértése, enélkül nem készülhetnek precíz előrejelzések. Ha van megbízható előrejelzés, akkor ehhez időzítheti kültéri tevékenységeit az allergiás, vagy épp ennek megfelelően szedheti be a gyógyszereit.

Az elmúlt két évben a NOAA kifejlesztette azt a pollen-előrejelző modellt, amely nemcsak azt mutatta meg, hogy milyen időjárásban lehet a nagyobb pollenterhelésre számítani, hanem azt is, hogy a pollentömeg miként hat az időjárásra. A modell ugyanolyan alapon dolgozik, mint a füstöt, talajközeli ózont, port, különféle aeroszolokat előrejelző modell. Naponta születik a következő 48 órára vonatkozó előrejelzés.

A pollen nappal száll, ilyenkor eregetik a növények, emelkedik a levegőbe, és viszi el a szél. Éjjel jórészt kiülepedik, így csökken a levegőben lévő mennyiség, és az eső is kimossa a levegőből.

Azonban a zivatarokban lévő leáramlások koncentrálni tudják, ez pedig az allergiás és asztmás tüneteket is fokozza. A légnedvesség és a villámlás is képes feldarabolni a pollent, ezzel könnyebben belélegezhetővé is válik amellett, hogy így megnő az esélye annak is, hogy hatása lehet az időjárásra.

A pollen, ahogy másféle aeroszolszemcsék is, több módon hat az időjárásra. Egyrészt árnyékoló hatása van, hasonlóan a porhoz vagy a füsthöz, szórja vagy épp elnyeli a fényt, és kondenzációs magot biztosíthat a felhők kialakulásához.

Elolvasom a cikket