Az öt legegészségesebb gyümölcs

Grapefruit

A grapefruit egy szubtrópusi citrusféle, amely tele van tápanyagokkal. Az Advances in Nutrition tanulmánya szerint a grapefruit a naringin, egy olyan polifenol erőteljes forrása, amelyet a vérnyomás és az inzulinrezisztencia (a 2-es típusú cukorbetegség fő oka) csökkentésével hoznak összefüggésbe.

Ezenkívül fél adag grapefruit a napi A-vitamin-érték 13 százalékát tartalmazza. Az A-vitamin nélkülözhetetlen az egészséghez. Támogatja az egészséges látást és az immunrendszer működését, segít a kollagénképződésben, és hozzájárul a csontok szilárdságához. A grapefruit rendszeres fogyasztása elegendő mennyiségű A-vitamint biztosít.

Szeder

A szeder gazdag antociánokban, a vörös, kék és lila árnyalataiért felelős polifenolokban. Tanulmányok szerint a bogyókban található antociánok pozitív hatással vannak a vércukorszint szabályozására.

Egy 2018-ban végzett, randomizált, kontrollált vizsgálatban megnövekedett zsíroxidációt és jobb glükózszabályozást figyeltek meg olyan túlsúlyos vagy elhízott férfiaknál, akik egy héten keresztül napi 600 gramm (négy csésze) szederrel fogyasztottak magas zsírtartalmú étrendet.

Különösen a szedret kapó férfiaknál mutatkozott nagyobb inzulinérzékenység, amely fontos tényező a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

Eper

Amellett, hogy az eper alacsony cukortartalmú, a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőinek javulásával is összefüggésbe hozható a fogyasztása.

A polifenolok, a rostok, a vitaminok és az ásványi anyagok hozzájárulnak az eper szívre gyakorolt, jótékony hatásaihoz.

A British Journal of Nutrition című szakfolyóiratban bemutatott kutatás szerint az eper csökkenti a c-reaktív fehérjét (gyulladásos marker), és csökkenti az alacsony sűrűségű lipoproteint és az összkoleszterinszintet a magas koleszterinszintű embereknél.

Egy másik, 2019-ben készült metaanalízis azt mutatja, hogy 10-454 gramm eper (egy közepes eper 2 3/4 csésze eper) fogyasztása csökkenti a szív egészségével kapcsolatos kockázati tényezőket.

Kivi

Amellett, hogy a kivi alacsony cukortartalmú, számos más hasznos tápanyagot is tartalmaz. Tanulmányok kimutatták, hogy a kivi oldható és oldhatatlan rosttartalmának köszönhetően segíthet a székrekedés elleni küzdelemben.

Az oldható és oldhatatlan rostok lágyítják a székletet, és növelik annak térfogatát, így könnyebben távozik. Egy 2010-es tanulmány szerint napi két kivi fogyasztása négy héten keresztül növelte a bélmozgást egészséges felnőtteknél és az irritábilis bélbetegségben, azaz IBS-ben szenvedő (túlnyomórészt székrekedéssel is járó) embereknél.

Guava

A guava jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz – négyszer annyit, mint a narancs. A C-vitamin erős antioxidáns, amelyet gyakran használnak megfázás enyhítésére.

A BMC Public Health című szaklapban 2023-ban megjelent metaanalízis szerint napi egy gramm C-vitamin bevitele csökkenti a súlyos megfázásos tünetek időtartamát. Egy kis guava 125 mg C-vitamint tartalmaz, tehát nyolc guavát kell megenni az ajánlott mennyiség eléréséhez.

Mindazonáltal a guava antioxidáns- és vitamintartalma csökkentheti a megfázás tüneteit és időtartamát.

Elolvasom a cikket