Döbbenet, a macskatartás demenciát okozhat

Azok a 65 év feletti emberek, akiknek kutyájuk van, 40 százalékkal kisebb eséllyel lesznek demensek. Ennek oka, hogy a háziállat gondozása segít a fizikai és szellemi aktivitás fenntartásában, amely azt jelenti, hogy a tulajdonos gyakrabban kimozdul a házból sétálni, és gyakrabban érintkezik más emberekkel. Erről Natalia Balan mentőorvos, egy idősek számára fenntartott panzióhálózat vezetője mesélt.

De a macska jelenléte szerinte éppen ellenkezőleg, növeli a kognitív károsodás kockázatát. Az egész a Toxoplasma gondii parazitákról szól, amelyek hordozói a szőrmókok. A fertőzés karcolások, harapások és a higiénia hiánya révén történhet.

„A toxoplazmózis-fertőzöttség világszerte körülbelül 35 százalékos. A parazita az agyat érinti – behatol a központi idegrendszerbe, és befolyásolja a neurotranszmittereket. Az emberi viselkedés kiszámíthatatlanná válik, és a fertőzés közvetlenül mentális zavar kialakulását okozhatja” – magyarázta a Gazeta.ru -val folytatott beszélgetésben az orvos.

A toxoplazmózis különösen negatív hatással van az idősek egészségére. Ide tartozik az izomtömeg elvesztése, a kimerültség, a kognitív funkciók károsodása, amely később demenciához vezethet – összegezte a szakember.

Elolvasom a cikket