Egy orvos elmagyarázta, miért nem szabad hideg italokat szívószállal inni

Valójában a kórokozók nem kerülnek át a tejjel, de a hideg ital mégis megteremtheti a betegség kialakulásának feltételeit. Ezt Niyaz Mukhamadyarov fül-orr-gégész mondta el a Gazeta.ru-val folytatott beszélgetésben.

A szakértő szerint a tejtermékekből származó baktériumok nem lesznek képesek károsítani a torok mikroflóráját, de nagyon is képesek problémákat okozni a tápcsatornában.

„Ugyanakkor a boltokban kapható tejet hőkezelik, ami biztonságossá teszi. Azonban bármilyen jeges ital megteremtheti a gyulladásos folyamatok kialakulásának feltételeit érgörcsöt okozva, és ezzel megkönnyítve a vírusok és baktériumok behatolását a szervezetbe” – magyarázta az orvos.

A jeges folyadék a garat izmainak éles összehúzódását idézi elő, amely összeszorítja az idegeket és az ereket. Egyeseknél ez kellemetlen érzést és fájdalmat okozhat. Ezt meleg itallal vagy cukorkákkal lehet orvosolni, ha pedig a fájdalom tartósan fennáll, akkor érdemes felkeresni egy fül-orr-gégészt.

„Ha egy forró napon hideg, jéggel kevert italra vágyunk, jobb, ha lassan, a kortyok között szünetet tartva tesszük. Nem szabad szívószálat használni: a folyadéknak legalább egy kicsit meg kell melegednie a szájban, mielőtt lemegy a torkon” – magyarázta az orvos.

Elolvasom a cikket