Finnország uniós szintű intézkedéseket sürget

MH/MTI
2024. május 21. kedd. 20:23

Bejelentette, hogy a kormány kedden a parlament elé terjesztette az Oroszországból érkező bevándorlók visszafordítását engedélyező törvényjavaslatot.

Finnország tavaly zárta le Oroszországgal közös határait a főként Szíriából és Szomáliából érkező bevándorlók megállítására, Moszkvát pedig azzal vádolta, hogy a migrációt fegyverként használja az Európai Unió ellen, amit Oroszország tagad. A határlezárások ellenére további bevándorlók érkeztek Finnországba.

„Számunkra a nemzetbiztonság és az uniós országok biztonsága az első. Tisztában vagyunk az Európai Unió külső határainak ellenőrzésével kapcsolatos felelősségünkkel” – mondta a kormányfő Helsinkiben tartott sajtótájékoztatóján.

A jobboldali kormánykoalíció törvénytervezetében elismerik, hogy a migránsoknak a menedékkérelem elbírálása nélküli visszafordításával Finnország megsértené nemzetközi emberi jogi kötelezettségvállalásait, de hangsúlyozzák, hogy az intézkedések alkalmazása ideiglenes és korlátozott lesz.

Orpo a javaslatot az elmúlt hétvégén ismertetve hangoztatta azt is, hogy hírszerzési adatok szerint Oroszországban még ezrek várakoznak arra, hogy lehetőségük legyen átlépni a határt.

A most beterjesztett jogszabályt először a finn törvényhozás alkotmányügyi bizottsága vizsgálja meg. Elfogadásához öthatodos többségre lenne szükség.

Elolvasom a cikket