Kiderült, milyen mellékhatásai lehetnek a szteroidos orrspraynek

Az allergiás náthát az orr nyálkahártyájának gyulladásos folyamata jellemzi, és tünetei igencsak megnehezíthetik az érintettek életét. Allergiás orrdugulás esetén sokan a gyógyszertárakban vény nélkül is elérhető, érösszehúzó hatású készítményektől remélnek enyhülést, ezek azonban hosszú távon súlyos mellékhatásokkal járhatnak, és orrcsepp- vagy orrsprayfüggőséghez vezethetnek – olvasható a hazipatika.com oldalán.

Ezzel szemben a szakorvos által felírt, lokális szteroid orrspray-k – a megadott dózisban és ideig alkalmazva – rendkívül biztonságosak, és hosszú távú alkalmazás mellett sem kell jelentős mellékhatásoktól tartani. Az első szteroidtartalmú orrspray ötven éve került forgalomba, és a több száz vizsgálattal is alátámasztott szakmai ajánlások szerint ezek a gyógyszerek már két-hároméves kortól alkalmazhatóak az allergiás nátha kezelésére – ismertette dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ foniáter szakembere.

Mit kell tudni a szteroidokról?

A szteroidok a szervezet által termelt hormonok, amelyek hatással vannak az anyagcserére, a vízháztartásra és a nemi szervek működésére. Mivel csökkentik a gyulladásos folyamatokat és lassítják az immunreakciókat, ezért számos gyulladáscsökkentő és antiallergén gyógyszer tartalmaz szteroidot. Ezek többféle néven vannak forgalomban, ám semmi közük a versenysportban teljesítményfokozóként alkalmazott, úgynevezett anabolikus szteroidokhoz, amelyek rossz híre miatt a betegek időnként tartanak a szteroidos orrspray-k alkalmazásától.

Holpert doktornő szerint ezek a nazális gyógyszerek abban különböznek a patikában kapható orrspray-ktől, hogy nem a nyálkahártyában található erek összehúzásával fejtik ki hatásukat, hanem csökkentik a gyulladást, mérséklik a duzzanatot és az irritációt, ezáltal szüntetik meg az orrdugulást. Tudni kell azonban, hogy csak körülbelül egy hét használat után kezdik el kifejteni a hatásukat. Az aktuális pollenjelentéseket figyelve tehát időben el kell kezdeni alkalmazni, a megelőző hatás érdekében pedig folyamatosan kell használni a szteroid orrspray-ket.

Milyen mellékhatásokat okozhat?

A szteroidos orrspray helyileg, az orrnyálkahártyáról szívódik fel, ezért a lehetséges mellékhatások is elenyészőek a szájon át szedett szteriod készítményekhez képest. Ennek ellenére a szakértők általában a legalacsonyabb hatásos dózis használatát javasolják.

Azoknak a krónikus orrnyálkahártya-gyulladásban szenvedő betegeknek, akik esetleg hosszú ideig alkalmazzák a szteroid orrspray-t, azt tanácsolják, hogy rendszeres időközönként vegyenek részt fül-orr-gégészeti vizsgálaton, és ellenőriztessék az orrüreg és az orrsövény állapotát. A kortikoszteroid orrspray-k alkalmazásakor, főként a hosszú távú, nagy dózisú kezelés során gyakran tapasztalható mellékhatás az orrszárazság, az orrvérzés, illetve a fekélyek kialakulása az orrban.

Elolvasom a cikket