Megnevezték a tudósok a reggeli kávé meglepő hatását

Korábbi tanulmányok különböző, a mérsékelt kávéfogyasztással járó lehetséges egészségügyi előnyökre is fényt derítettek. Ezek közé az előnyök közé tartozik a 2-es típusú cukorbetegség, a krónikus májbetegség, a stroke és a rák kialakulásának csökkent kockázata. Ezeket a tényeket szem előtt tartva a kutatók úgy döntöttek, hogy megvizsgálják a kávéfogyasztás és a gyakori mentális egészségügyi zavarok, például a depresszió és a szorongás közötti lehetséges kapcsolatot.

A Psychiatry Research című szaklapban megjelent tanulmány azt is megpróbálta kideríteni, hogy van-e különbség ezekben a kapcsolatokban a kávé típusától (pl. instant, őrölt vagy koffeinmentes kávé) és a kávéban lévő adalékanyagok (pl. tej, cukor vagy mesterséges édesítőszerek) jelenlététől függően. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint az Egyesült Államokban a felnőttek körülbelül öt százaléka szenved krónikus depresszióban, míg csaknem 13 százalékuk rendszeresen nyugtalanságot, idegességet vagy szorongást érez.

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy azoknál az embereknél, akik napi két-három csésze kávénál kevesebbet fogyasztottak, csökkent a depresszió és a szorongás kialakulásának kockázata. A legalacsonyabb kockázatot azonban azok körében találták, akik napi két-három csésze kávét fogyasztottak. Minden további, ezen felül elfogyasztott csésze kávéval nőtt a két mentális zavar kialakulásának kockázata.

A kutatók az Egyesült Királyságban 2006 és 2010 között 146 566 embertől gyűjtött adatokat elemezték. A résztvevők mentális egészségükre és kávéfogyasztási szokásaikra vonatkozó kérdésekre válaszoltak. A résztvevők átlagéletkora 56 év volt.

A résztvevők 2016-ban a szorongás és a depresszió diagnosztizálására használt kérdőíveket is kitöltöttek, például a PHQ–9- és a GAD–7-kérdőívet. A kérdések között szerepeltek olyan élmények gyakoriságára vonatkozó kérdések, mint a kontrollálhatatlan aggodalom, a bizonytalanság érzése vagy a tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése.

A résztvevők közül 118 352-en (80,7 százalék) nyilatkoztak úgy, hogy fogyasztanak kávét , míg 28 304-en (19,3 százalék) nem. Közülük 48 818-an (41,2 százalék) napi két-három csésze kávét fogyasztanak, amely a leggyakoribb napi kávéfogyasztási átlag. Emellett 41 549 (28,3 százalék) résztvevő napi egy csésze kávét fogyaszt. Az eredmények hasonlóak voltak azok esetében, akik az őrölt kávét, a tejeskávét vagy a cukor nélküli kávét részesítették előnyben.

Ez a tanulmány rávilágít a mérsékelt kávéfogyasztás lehetséges előnyeire a mentális jólét szempontjából, az általános egészséges életmód részeként.

„Eredményeink megerősítik, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás fontos része lehet az egészséges életmódnak, valamint a depresszió és a szorongás megelőzésének és kezelésének az általános népesség körében” – összegezték a tanulmány szerzői.

Elolvasom a cikket