Nagyot emelkedhetnek az üzemanyagárak

A jövedéki adó emelése után az üzemanyag Ukrajnában annyiba fog kerülni, mint Európában – mondta egy szakértő.

Ha ezt a döntést nem halasztják el, az üzemanyagárak Ukrajnában gyorsan emelkedni fognak, és olyan magasak lesznek, mint Európában.

Ezt a Prime vállalatcsoport alapítója, Dmytro Liovuskin jelentette ki – írja az RBC-Ukraina a Suspilne-ra hivatkozva.

Megjegyezte, hogy a Miniszteri Kabinet végrehajtja az Európai Unió ajánlását, hogy a jövedéki adó tekintetében közelítsék az ukrán jogszabályokat az uniós jogszabályokhoz.

„Ezt az ajánlást el lehetett volna halasztani, de nagyon időszerűnek bizonyult, mert valahogyan ki kell tölteni a költségvetést. Ezért a kormány nem habozott megemelni az üzemanyag jövedéki adóját” – mondta a szakértő.

Elmondása szerint, amikor Ukrajna teljes mértékben eleget tesz az uniós ajánlásnak, az üzemanyag ára a benzinkutakon 75-80 hrivnyára (675–720 forint) emelkedhet literenként. Jelenleg a benzin 530, míg a dízel 503 forint Ukrajnában.

„Hogy jobban értsük, az üzemanyag ugyanannyiba fog kerülni, mint Európában – 1,6-1,8 dollárba, azaz 75-80 hrivnyába literenként” – zárta Lovuskin.

Emlékeztetőül, a Miniszteri Kabinet elkészítette azt a törvénytervezetet, amely az üzemanyag jövedéki adójának fokozatos emelését írja elő 2024. július 1-jétől. Az adóemelés első szakaszára július 1-jén kerül sor. A benzin jövedéki adója 30 euróval 242,60 euróra emelkedik 1000 literenként, a gázolajé pedig 40 euróval 177,6 euróra 1000 literenként. A kormány azzal indokolja a jövedéki adó emelésének szükségességét, hogy az uniós irányelveknek való megfelelés miatt van rá szükség.

Szerhij Kujun, az A-95 Consulting Group igazgatója ugyanakkor elmondta, hogy ezt a döntést az európai adóirányelv ajánlásai alapján hozták meg, amely egyrészt nem kötelező érvényű, másrészt az 1990-es évek végén dolgozták ki, és még az EU-ban sem alkalmazzák. Eközben a jövedéki adó emelése a piac egyensúlyának megbomlásához, ezen üzemanyagok termelésének visszaeséséhez és az importtól való függőség növekedéséhez vezet.

A Prime vállalatcsoport alapítója, Dmytro Liovuskin a maga részéről elmondta, hogy ha a jövedéki adót megemelik, akkor Ukrajnában az üzemanyag ára gyorsan emelkedni fog, és annyiba fog kerülni, mint Európában.

Elolvasom a cikket