Szépségápolási eljárás, amely harminc százalékkal növelheti a rák kialakulásának esélyét

Ne gondolja, hogy van teljesen ártalmatlan szoláriumozás. A tudományos kutatások mást sugallnak, különösen ha szoláriumról van szó. Az onkológus arra figyelmeztet, hogy a zárt térben történő napozás a bőr onkológiájának több típusához, köztük a melanomához vezethet: minden egyes látogatás 47 százalékkal növeli ennek a betegségnek a valószínűségét. Ezenkívül fennáll a szoláriumozás iránti fájdalmas sóvárgás kialakulásának kockázata, amely semmivel sem jobb, mint bármely másfajta függőség.

Botox

A negatív következmények elkerülése érdekében fontos, hogy a szakember ismerje az arcizmok anatómiáját és a korábbi manipulációk történetét, tudja, hogyan kell hozzáértően kiszámítani az adagolást, és természetesen nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. Ha az eljárást helytelenül végzik el, fennáll az arc aszimmetriájának, a szemhéj ptózisának, az agyidegek zavarának, a beszéd- és nyelési nehézségeknek a veszélye. Figyelembe kell venni a botoxra adott egyéni reakciók kialakulásának lehetőségét is – akár a légzési elégtelenségig.

Keratinos hajegyenesítés

Ez az eljárás simává teszi a hajszálakat, és nagyon népszerű, de potenciálisan veszélyes lehet az egészségre. A termék durva vegyi anyagokat, többek között formaldehidet tartalmaz. Használata égési sérüléseket okozhat a bőrön és a szemen, légzési nehézségeket okozhat, és gyakori (öt-nyolc hetente történő) használat esetén több mint 30 százalékkal növelheti a rák kialakulásának valószínűségét – figyelmeztetett Magomedova.

Kémiai hámlasztás

A kozmetológiai manipuláció az epidermisz fiatalítását és megújulását, a tökéletlenségek és az elhalt részecskék eltüntetését ígéri. Így van, de ennek az átalakulásnak túl magas az ára. A gyakori hámlasztás tönkreteheti a bőr védőgátját, amely érzékennyé teszi azt a káros ultraibolya sugárzásra, és növeli a rák kockázatát.

Hajfesték

Számos tanulmány igazolta a hajfestés veszélyeit. Az egyik cikk a témában 2019 decemberében jelent meg az International Journal of Cancer című folyóiratban. Ebben az áll, hogy a festéktermékek évente csak egyszeri használata kilenc százalékkal növeli a mellrák kialakulásának esélyét – jegyzi meg az onkológus. Ezek a termékek ugyanis káros összetevőket tartalmaznak. Egyes hajápolási termékek több mint ötezer vegyi anyagot foglalnak magukba, amelyek közül néhány negatívan befolyásolja a hormonális hátteret.

Tetoválások

A tetoválófestékek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek növelik a rák kockázatát. A fekete pigment nagy mennyiségben tartalmaz benzpirént, amely anyag szerepel az IARC rákkutató szervezet rákkeltő anyagainak listáján. Az orvosok és a tudósok komoly aggodalmukat fejezik ki ezzel a ténnyel kapcsolatban, mivel a fekete szín a tetoválószalonok ügyfeleinek abszolút kedvence.

Elolvasom a cikket