Szervezetünk hálás lesz, ha tejjel isszuk a kávét

Elmagyarázta, hogy túlzott kávéfogyasztás esetén a kalcium rosszul szívódhat fel a szervezetben, amely negatív hatással van a csontrendszerre. Ez különösen igaz a nőkre, akiknek a kalcium-anyagcseréjük károsodik, és jelentősen megnő a csontritkulás kockázata.

A hatás akkor érezhető, ha napi három-négy csészénél több kávét fogyasztunk. A probléma elkerülésére és a kalciumhiány pótlására azonban elég, ha egyszerűen csak egy kis tejet adunk a kávénkhoz.

A tejjel történő kávéfogyasztás előnyei a következők:

  • A tej segít a kávé ízének javításában.
  • A tej hozzáadása csökkenti a kávé idegrendszerre és a vérnyomásra gyakorolt hatását.
  • A kávé csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések, az Alzheimer- és Parkinson-kór, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívinfarktus és az epekő kialakulásának kockázatát, a tej pedig segít feltölteni a kalciumraktárakat.
  • A tejes kávé kevésbé irritálja a gyomornyálkahártyát.

Meg kell jegyezni, hogy a kávé vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, de olyan savakat tartalmaz, amelyek irritálhatják a gyomornyálkahártyát. Az éhgyomorra történő kávéfogyasztás fokozhatja a gyomornedv termelését, amely negatívan befolyásolhatja a nyálkahártya egészségét. Ezért ajánlott a kávét tejjel vagy tejszínnel inni.

Van egy olyan hiedelem, hogy a tej képes megkötni a koffeint, és kevésbé káros az alvásra, de ezt az állítást tudományos vizsgálatok nem támasztják alá. Fontos tudatosítani, hogy a tej nem lép kölcsönhatásba a kávé fő hatóanyagával, a koffeinnel. Az italban lévő koffein koncentrációja a hozzáadott folyadék mennyiségétől függően változhat.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a kávéhoz hozzáadott tej egyeseknél hasmenést okozhat, különösen azoknál, akik laktózérzékenyek. Ennek oka a laktóz nem teljes emésztése miatt a vastagbélben kialakuló vízvisszatartás, amely hatással van a székletre. Ebben az esetben a hasmenés a tejjel függ össze, nem a kávéval.

Végül nem szabad elfelejteni, hogy a kávé antioxidáns hatása csak akkor marad meg, ha adalékanyagok nélkül fogyasztjuk. A tej, különösen a kazein, semlegesítheti a kávéban lévő polifenolos vegyületeket, csökkentve ezzel antioxidáns tulajdonságait. Ezért ha a cél a kávé antioxidáns hatásának maximalizálása, jobb, ha adalékanyagok nélkül fogyasztjuk.

Elolvasom a cikket