Végzetes lehet a terhesség alatt fogyasztott diétás üdítő hatása

Az aszpartám egy természetes édesítőszer, amelyet széles körben használnak diétás italokban, fagylaltokban, tejtermékekben, reggelizőpelyhekben, fogkrémekben és köhögés elleni cseppekben. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szerint az aszpartám elfogadható napi beviteli mennyisége 50 milligramm testsúlykilogrammonként.

Annak ellenére, hogy a cukor kalóriamentes alternatívájaként széles körben elterjedt, az aszpartám biztonságosságát évek óta vitatják. Májusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatásokat adott ki, amelyekben arra szólította fel az embereket, hogy testsúlykontroll céljából kerüljék az aszpartámot, mivel vizsgálatok kimutatták, hogy a cukor aszpartámmal való helyettesítése nem segíthet a hosszú távú fogyásban. A WHO (Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség) rákkutató munkacsoportja az aszpartámot az „emberre nézve valószínűleg rákkeltőnek” minősítette.

A legutóbbi tanulmányban a San Antonió-i Texasi Egyetem kutatói az anyák aszpartámfogyasztását és az autizmus kockázatát vizsgálták azoknál a gyermekeknél, akik már korán – méhen belül és a szoptatás alatt – ki voltak téve az anyagnak.

Az autizmus vagy autizmus spektrumzavar (ASD) olyan neurológiai és fejlődési rendellenesség, amely hatással van a tanulásra, a viselkedésre és az interakcióra. Gyakran nevezik fejlődési rendellenességnek, mivel a gyermekeknél gyakran életük első két évében diagnosztizálják az ASD-t.

A kutatócsoport 235 autizmus spektrumzavarral diagnosztizált gyermek adatait elemezte, és összehasonlította 121 „tipikus neurológiai fejlődésű” gyermek adataival. A korai expozíció meghatározásához a kutatók kérdőívek segítségével kiderítették, hogy az anyák milyen gyakran fogyasztottak diétás üdítőt vagy hasonló italokat.

Kiderült, hogy az autista fiúknál több mint háromszor nagyobb valószínűséggel fordult elő, hogy az anyjuk a terhesség vagy a szoptatás alatt naponta legalább egy vagy több adag diétás üdítőt vagy ennek megfelelő, aszpartámot tartalmazó terméket fogyasztott. A lányoknál azonban a kutatók nem találtak statisztikailag szignifikáns összefüggést.

„Eredményeink kiegészítik azt a növekvő számú kutatást, amely aggodalmakat vet fel az anyák terhesség alatti diétás üdítőital vagy aszpartámot tartalmazó italok fogyasztásának az utódokra gyakorolt lehetséges hatásaival kapcsolatban” – mondták a tudósok.

Ez a tanulmány, bár fontos, nem bizonyítja, hogy a diétás üdítők fogyasztása autizmust okoz a gyermekeknél.

„Tanulmányunk nem igazolja az ok-okozati összefüggést – nem bizonyítja, hogy az anyák diétás üdítőitalok és különösen az aszpartám terhesség vagy szoptatás alatti fogyasztása növeli az autizmus kockázatát a gyermekeknél, de komoly vészjelzést vet fel” – mondta Sharon Parten Fowler, a tanulmány egyik szerzője.

Elolvasom a cikket