A Biden-kormányzat perli Oklahomát a bevándorlókra vonatkozó törvény miatt

MH/MTI
2024. május 22. szerda. 8:22

Az amerikai igazságügyi minisztérium által benyújtott bírósági kereset Oklahoma állam törvényének megsemmisítését akarja elérni, ami bűntetőjogi következményeket helyez kilátásba az Egyesült Államokba illegálisan érkezettek közül azok esetében, akik a Texas-szal szomszédos Oklahoma államba mennek.

A washingtoni szövetségi kormány azzal érvel, hogy a bevándorlásra vonatkozó törvények betartatása szövetségi hatáskör, és Oklahoma állam nem hagyhatja figyelmen kívül az ország alkotmányát.

A szövetségi kormány korábban pert indított Texas állam ellen is, amely arról hozott törvényt 2023 végén, hogy az állam területén jogosulatlanul tartózkodó bevándorlókat a texasi hatóságok letartóztathatják.

A washingtoni érvelés abban az ügyben is arra hivatkozott, hogy a bevándorlás szövetségi hatáskör, vagyis a fővárosból irányított kormányzat feladata annak ellátása.

Texas állam szerint a szövetségi hatóságok elmulasztják a törvények betartatását, és ezzel magyarázza, hogy saját kezébe vette az Egyesült Államok déli határának védelmét.

Elolvasom a cikket