A Pentagon is elismerte, hogy az orosz erők előretörtek Harkivnál

„Nem tudok konkrét számot mondani, csak annyit, hogy tudjuk, hogy több tízezer orosz katona vanUkrajnán belül” – mondta az amerikai légierő vezérőrnagya, amikor arra kérték, hogy pontosíthassa, hány orosz katona vesz részt a különleges hadműveletben.

„Harkiv közelében természetesen újbóli offenzívát folytatnak, és némi kisebb előnyre tettek szert” – tette hozzá.

Kijev is elismeri, hogy a Harkivi területen rendkívül feszült a helyzet az ukrán csapatok számára. Az ukrán vezérkar május 14-én bejelentette, hogy a kijevi erőknek „előnyösebb állásokba kell átvonulniuk” Volcsanszk és Luhanszk közelében. Az ukrán katonai parancsnokság arról is beszámolt, hogy további tartalékosokat vezényeltek a régióba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy Kijev ezeket az egységeket más frontterületről vonja el. Május 16-án Harkivban tartotta a főparancsnokságának ülését, és ezt az irányt rendkívül nehéz frontterületnek nevezte.

Az orosz védelmi minisztérium korábban arról számolt be, hogy az orosz csapatok felszabadítottak néhány települést a Harkivi területen. Május 14-én arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok mélyen behatoltak az ellenséges védelem mögé.

Elolvasom a cikket