Blinken: Az Egyesült Államok nem gyászolja az iráni elnök halálát

„Természetesen nem gyászoljuk a halálát” – jelentette ki.

Blinken ezzel válaszolt Ted Cruz szenátor viszontválaszára, aki rámutatott, hogy a külügyminisztérium részvétét fejezte ki Raiszi halála miatt. Cruz eközben szégyenletesnek nevezte, hogy az ENSZ genfi székhelyén az iráni elnök halálának gyászolására leengedték a zászlókat.

„Mi biztosan nem mennénk bele ebbe” – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter. A szenátor azt is megkérdezte Blinkentől, hogy szerinte „jobb hely-e a világ” Raiszi halála után.

„Tekintettel azokra a szörnyű tettekre, amelyekben bíróként és elnökként is részt vett, és arra, hogy már nem vehet részt bennük, akkor igen. Irán népe valószínűleg jobb helyzetben van” – mondta a külügyi vezető.

A maga részéről John Barrasso szenátor is bírálta a külügyminisztériumot a részvétnyilvánítás miatt, megdöbbentőnek nevezte a döntést, és „szörnyű hibának” minősítette.

„Hivatalos részvétet nyilvánítottunk, ezt tesszük, amikor államok akár ellenfelek, akár ellenségek, akár nem, elveszítik vezetőiket” – reagált Blinken.

Május 20-án John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora „bevett gyakorlatnak” nevezte az amerikai kormányzat részvétnyilvánítását az iráni elnök halála miatt.

Elolvasom a cikket