III. Károly király egy 200 éves hagyománynak vet véget

A jogszabályok szerint bárki, aki Windsorban él, ingyenesen látogathatja a királyi rezidenciát. 1825-ben tették lehetővé a helyi családok számára ezt a lehetőséget, amellyel rendszeresen élnek is.

Ám III. Károly király ennek most véget vet, ez pedig hatalmas felháborodást váltott ki.

III. Károly király még több bevételt remél.

Az uralkodó úgy döntött, hogy 2024. június 1-jétől az ingyenes belépést megszüntetik, a windsori lakosok pedig egy kedvezményes, 16 fontos belépővel (kb. 7200 Ft) látogathatják a történelmi helyszínt. Ez azt jelenti, hogy akik hitelt érdemlő iratokkal igazolják, hogy a környéken laknak, ötvenszázalékos kedvezménnyel léphetnek be a királyi birtokra.

A belépéshez a helyi lakosoknak egy speciális kártyát kell igényelniük online, amely több mint 200 kedvezményes ajánlatot kínál a helyi szolgáltatások igénybevételéhez.

A döntés nagy felháborodást váltott ki a lakosság körében, és több politikus is helytelenítette azt. Julian Tisi liberális demokrata képviselőjelölt elmondta, hogy a főszezonban a lakosok örömmel fogadják a turistákat üzleteikben és éttermeikben, és szívesen adnak útbaigazítást az utcán, éppen ezért III. Károly király döntése kifejezetten rosszulesik számukra.

Egy helyi lakos így fogalmazott: „A szolgáltatásainkért cserébe a világ egyik legikonikusabb épülete közelében élhetünk és dolgozhatunk, és akkor látogathatjuk meg, amikor úgy döntünk – egészen mostanáig.”

A Berkshire-ben található ezeréves erőd csak egy a királyi család által fenntartott rezidenciák közül, és bár a családtagok rendelkezésére áll, de eddig egész évben nyitva áll a nagyközönség előtt. A szakértők szerint III. Károly király újabb bevételekre szeretne szert tenni, ezért döntött úgy, hogy júniustól fizetőssé teszi a belépést a helyszínre.

Elolvasom a cikket