Régi tévhitet cáfolt meg a majonézről a szakember

A szakember pontosította, hogy valójában ez a szósz semmivel sem kalóriadúsabb, mint a növényi olaj: 100 gramm termékben körülbelül 850–900 kalória van.

A majonézt méltatlanul démonizálják. Sokan úgy vélik, hogy a súlycsökkentés érdekében el kell távolítani az étrendből, és növényi olajjal kell helyettesíteni. Kalória tekintetében nagyjából ugyanannyi: 100 gramm olaj több mint 900 kcal, és 100 g majonézben szintén körülbelül 850–900 kcal van – magyarázta a táplálkozási szakértő.

Hahirova szerint a majonéz fő veszélye az állagában rejlik. A növényi olaj folyékony, ezért kisebb mennyiségben adjuk az ételhez, mint a majonéz esetében. Az orvos azt javasolta, hogy a szósz rajongói ne mondjanak le róla, és ne helyettesítsék semmivel, csak figyeljék az elfogyasztott mennyiséget.

„A fő nehézség az, hogy a majonéz érzékszervi tulajdonságai és sűrűsége miatt többet fogyasztunk belőle. Aki szereti a majonézt, annak nem kell semmivel helyettesítenie, csak az elfogyasztott mennyiséget kell kontrollálnia” – zárta a szakértő.

Hahirova korábban arra figyelmeztetett, hogy a nyers tojás miatt a vásárolt és a házilag készített majonéz szalmonella kórokozót tartalmazhat. A szakember pontosította, hogy egyes gyártók a tojást egyébbel helyettesítik. Elmondása szerint így meghosszabbítják a termék eltarthatósági idejét.

Elolvasom a cikket