A szakember szerint sokféleképpen lehet ételeket és italokat készíteni ebből a növényből.
A pitypangot használják a főzéshez, és minden része ehető: a levele, a virága és a gyökere is. A levelekből egyszerűen salátát lehet készíteni, forró vízzel leforrázhatók, megsüthetők, mondjuk, zsemlemorzsában. A virágokból lekvárt készítenek, amely ízében nagyon hasonlít a mézre. A pitypanggyökereket – szárítják, összetörik, és kávé készítésére használják – magyarázta az orvos.
Az orvos megjegyezte, hogy a pitypangtál nemcsak vitaminokat, hanem hasznos makro- és mikroelemeket is tartalmaz, amelyek erősítik az érfalakat, hígítják a vért, és megelőzik az érelmeszesedést. Emellett ez a növény a cukorbetegek számára is hasznos, mert a gyökere nagy mennyiségű inulint tartalmaz.
Az egészséges emberek számára a gyermekláncfű azért hasznos, mert javítja az emésztést, és serkenti az anyagcserét – tette hozzá a táplálkozási szakértő. A gyomorhurutban, fekélyben, valamint vese- és epekövességben szenvedőknek azonban nem ajánlott a növény használata, mivel epehajtó hatása van – zárta a Solomatina.