Török terrorlegényekre csaptak le az olaszok

Az olasz hatóságok szerdán bejelentették, hogy lecsaptak egy terrorcselekmények elkövetésével gyanúsított török fegyveres csoportra, és őrizetbe vették a banda 19 tagját, köztük egy kurd származású vezetőjét is, akit a nemrég Törökországban elkövetett merényletek irányításával gyanúsítanak.

A csoportot emellett gyilkosságok elkövetésével, kábítószer-kereskedelemmel és az illegális bevándorlás lebonyolításában való részvétellel is gyanúsítják. A tájékoztatás szerint az ügyön több száz rendőr dolgozott Olaszországban, Svájcban, Németországban és Törökországban, a nyomozásban pedig részt vett az Interpol is.

A milánói ügyészség közleménye szerint a banda más külföldi csoportokkal is tartott fenn kapcsolatokat Európa-szerte, és a gyanú szerint e szervezetek többször segítséget is nyújtottak egymásnak. Ali Yerlikaya török belügyminiszter bejelentette, hogy az őrizetbe vettek közül tizenhét a saját állampolgáruk, míg két társuk olasz.

A bűnbandát azzal is gyanúsítják, hogy tagjainak köze volt egy Törökországban februárban, egy választási kampánygyűlésen elkövetett, fegyveres támadáshoz. A rendőrök letartóztatták a banda egyik vezetőjét, Baris Boyunt is, akit két éve egyszer már letartóztattak az olasz hatóságok, és azóta házi őrizetben élt Viterbóban. Ankara korábban már kérte Boyun kiadatását, amelyet azonban egy olasz bíróság megtagadott.

Elolvasom a cikket