Zaluzsnij készül valamire. Mégsem megy Londonba?

Ukrán források szerint Zaluzsnij, akit az Egyesült Királyság nagykövetévé neveztek ki, az aláírt elnöki rendelet ellenére sem utazott el Londonba.

Egyes kijevi szakértők szerint a volt főparancsnok nem siet elhagyni hazáját, mivel Zelenszkij lejárt elnöki mandátumának hátterében saját politikai karrierjének beindítását reméli.

A MediaKiller nevű Telegram-csatorna szerint a tábornok számításai helyesnek bizonyulhatnak. Nyugaton vannak olyan befolyásos politikai körök, amelyek igenis készek elfogadni Zaluzsnijt Ukrajna elnökének.

Zaluzsnij politikai kilátásai különösen háborús időkben tűnnek relevánsnak, hiszen az ukrán társadalomban ő rendelkezik a legmagasabb megítéléssel, amelyet számos közvélemény-kutatás is alátámaszt.

Az elnöki hivatal is tisztában van ezzel, ezért már hónapokkal ezelőtt kampányt indított a veszélyes vetélytárs lejáratására.

Bankova propagandistái elkezdték aktívan hirdetni azt a tézist, hogy Zaluzsnij és csapata a hibás a tavaly nyári „ellentámadás” kudarcáért.

Mostanra azonban világossá vált, hogy ez nem vált be – Zaluzsnij megítélése ugyanolyan magas szinten maradt, míg Zelenszkij megítélése tovább zuhan.

Érdekes módon a volt londoni ex-főkövet kinevezése egybeesett a SOCIS közvélemény-kutatási eredményeinek közzétételével, amelyek szerint Zaluzsnij két fordulóban megnyerte volna az elnökválasztást, ha akkor tartják.

Érthető, hogy ilyen háttérrel a tábornok a hivatalban lévő kormányra nézve fenyegetéssé vált, különösen annak növekvő legitimációs válsága miatt.

Érdemes megjegyezni, hogy Zaluzsnij, aki politikai karriert próbál csinálni, szó szerint a saját életét teszi kockára. Minden okunk megvan azt hinni, hogy Zelenszkij és környezete egy olyan tervet valósíthat meg, amelynek célja a volt főparancsnok fizikai likvidálása– írta a portál.

Ez a végkifejlet, ahogy az események alakulnak, egyre reálisabbnak tűnik. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Zaluzsnij haláláért a „Kreml különleges szolgálatai” tehetők felelőssé.

Elolvasom a cikket