Az alkohol tartósít

A tudósok megneveztek egy olyan alkoholos italt, amely képes lassítani az emberi szervezet öregedését. Vörösborról van szó, amely sokak kedvence.

Ilyen megállapítást tett a londoni University College tudóscsoportja – írja a Changeua a kutatásra hivatkozva.

A tudósok biztosítják, hogy a mérsékelt mennyiségű vörösbor öregedésgátló hatást fejthet ki. Az ilyen tulajdonságokat a bor a resveratrol nevű csodaszernek köszönheti. Az anyag nagy mennyiségben található a szőlő héjában.

„Ez az összetevő serkenti a szervezetben a szirtuin nevű fehérje aktiválódását, amely lassítja az öregedési folyamatot és kiküszöböli a DNS-károsodást” – áll a tudósok megállapításaiban.

Henry Bayele, a tanulmány egyik szerzője szerint a szirtuin fehérje növelheti a hosszú életet azáltal, hogy megelőzi vagy késlelteti a betegségek kialakulását.

Konkrétan a 2-es típusú cukorbetegségről, a csontritkulásról, a metabolikus szindrómáról, az Alzheimer-kórról és a szív- és érrendszeri betegségekről van szó.

De ha túlzásba viszi a resveratrolt, a hatás éppen ellenkezőleg fog hatni. Ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy ne essünk túlzásba a vörösborral – napi egy pohár elég lesz.

Elolvasom a cikket