Az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelhetik a memóriaproblémák kockázatát

Ezt követően átlagosan tizenegy évig követték egészségügyi dokumentációjukat – írja az Express.co.uk.

Az eredmények szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek tíz százalékkal nagyobb mértékű fogyasztása esetén az embereknél 16 százalékkal nagyobb volt a kognitív károsodás kialakulásának kockázata.

A szélütés kockázata is nyolc százalékkal magasabb volt azoknál, akik több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztottak.

Eközben azoknál az embereknél, akik több feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszert – például marha-, sertés- és csirkehúst, zöldségeket és gyümölcsöket – fogyasztottak, 12 százalékkal alacsonyabb volt a memória- és gondolkodási problémák kockázata, és kilenc százalékkal alacsonyabb a stroke kockázata.

Az elemzés több mint 14 000 résztvevő adatait használta fel az élelmiszer-választás kognitív hanyatlásra gyakorolt hatásának értékeléséhez, és több mint 20 000 résztvevőét a stroke-ra vonatkozóan.

A vizsgálat végére 768 embernél diagnosztizáltak kognitív károsodást, és 1108 embernél stroke-ot állapítottak meg.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek jellemzően magas hozzáadott cukor-, zsír- és sótartalommal rendelkeznek, és hiányzik belőlük a fehérje és a rost.

További példák közé tartoznak egyes csomagolt sós és cukros rágcsálnivalók, sült babkonzervek, a csomagolt kenyér és az ízesített gabonafélék.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államokban végzett tanulmányuk nem tudja bizonyítani, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek okozzák az egészségügyi problémákat, de összefüggést mutatott ki.

A tanulmányt vezető dr. William Taylor Kimberly, a bostoni Massachusetts General Hospital munkatársa elmondta: „Bár az egészséges táplálkozás fontos az idősebb felnőttek agyi egészségének megőrzésében, az agy szempontjából legfontosabb étrendi döntések továbbra sem világosak. Azt találtuk, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fokozott fogyasztása mind a stroke, mind a kognitív károsodás magasabb kockázatával járt együtt, és az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a stroke közötti kapcsolat nagyobb volt a színes bőrű résztvevők körében.”

Dr. Kimberley hozzátette: „Eredményeink azt mutatják, hogy az élelmiszer-feldolgozás mértéke fontos szerepet játszik az agy általános egészségében.”

Elolvasom a cikket