Csak Puskás tudott kétszer is három gólt szerezni egy európai kupadöntőben

MH/MTI
2024. május 23. csütörtök. 9:39

Szerda este az Európa-liga dublini fináléjában hatodik alkalommal fordult elő, hogy egy játékos legalább mesterhármast szerzett európai kupa döntőjében, a szűk listán Puskás Ferenc, az Aranycsapat legendás kapitánya az egyetlen, akinek ez kétszer is sikerült.

A Száguldó Őrnagy abban egyedüli, hogy 1960-ban az Eintracht Frankfurt ellen 7-3-ra megnyert BEK-döntőben négyszer talált a kapuba, akkor csatártársa, Alfredo Di Stéfano triplázott mellette.

Puskás két évvel később, a Benfica elleni fináléban is tarthatatlan volt, mesterhármast szerzett, ugyanakkor a trófeát a duplázó Eusebio vezette portugálok emelhették a magasba.

A sorban a negyedik Pierino Prati, aki 1969-ben az AC Milan színeiben az Ajax ellen 4-1-re megnyert BEK-döntőben szerzett három gólt, a mai napig ő az utolsó, akinek ez sikerült a legrangosabb európai kupa fináléjában.

A második számú európai kupasorozatban 1975-ben Jupp Heynckes, a Borussia Mönchengladbach játékosaként a Twente elleni döntő második felvonásán triplázott. Hozzá csatlakozott szerda este Ademola Lookman, az Atalanta nigériai támadója, aki a szezonban ezt megelőzően mindent tétmérkőzésen veretlen Bayer Leverkusen felett aratott 3–0-s sikerhez segített a bergamói együttest.

Elolvasom a cikket