Az egészséges gabonafélék közé nem tartozik semmilyen instant gabonapehely, hiszem azok az élelmiszerek között „szemétnek” minősülnek, ugyanis az ilyen gabonapelyhekben semmi egészséges nincs, mivel általában tele vannak cukorral – olvasható a Sports.kz oldalán.
Ami a zabot illeti, ugyan nem tartalmaz glutént, de mivel gyakran ugyanazzal a berendezéssel dolgozzák fel, mint a búzát, és a búza mellett terem, a zab gluténmaradványokat tartalmazhat.
Mely gabonafélék nem egészségesek?
Az első helyen a búzaliszt, a másodikon a fehér rizs, a harmadik helyen pedig a kukoricadara áll, ezek amiatt nem tartoznak a hasznos gabonafélék közé, mert finomra őröltek és feldolgozottak.
„Igaz, ezek a zabpelyhek sokáig telítenek, tehát ha a cél a teltségérzet, akkor ezeket a gabonaféléket is fogyaszthatjuk mértékkel és nem túl gyakran” – mondta a szakértő.
„A rosszul főzött zabkása”
A táplálkozási szakértő szerint ha nem megfelelően főzzük a zabkását, akkor szintén az egészségtelen gabonafélék közé kerülhet. Úgy javasolt elkészíteni, hogy minden egyes szem egészben és kissé alulfőzve legyen, ne essen szét. Ne főzzük túl pépesre.
Abban az esetben, ha megfőzzük a zabpelyhet, a glikémiás indexe magasabb lesz, vagyis a lassú szénhidrátból gyorssá válik – említi a szakértő.
A gabonafélék sok vasat tartalmaznak, de ha tejjel főzzük őket, amely kalciumot tartalmaz, akkor ez a kalcium semlegesíti a vasat.
Amennyiben az étrendünkben elég szerepel olyan élelmiszerekből, mint a vasban gazdag hús, az kompenzálja a gabonafélékből származó vas hiányát, de ha ez nem így van, tartsuk szem előtt, hogy ne tejjel készítsük.
Egyébként bármilyen zabkása, még az instant is, javítható, ha például fehérjét, diót, bogyókat, zöldségeket, magvakat, vajat, olajat adunk hozzá – tanácsolja a táplálkozási szakértő.