Felfedezték az alkohol hihetetlen egészségügyi előnyét

A felnőttek számára ajánlott alkoholmennyiség férfiak esetében legfeljebb heti 14 egység, nők esetében pedig legfeljebb heti 11 egység. Egy egység alkohol körülbelül fél pohár bornak, egy pohár sörnek vagy egy feles kemény alkoholnak felel meg.

A Dél-Ausztráliai Egyetem tudósainak nemrégiben készült tanulmánya kimutatta, hogy az alkoholfogyasztás hogyan befolyásolja az arzén biológiai hozzáférhetőségét és hogyan halmozódik fel a szövetekben. Ennek kiderítésére a kutatók egereken végeztek kísérletet.

Az egereket arzénsav sókkal megspékelt táplálékkal etették, és kínai szeszes itallal etették őket, hogy az emberi alkoholfogyasztást utánozzák. A tudósok megállapították, hogy az alkohol a bél mikrobiótájának megváltoztatásával és a bélgátak befolyásolásával csökkentette az arzén felhalmozódását a szervekben.

Emellett az alkoholfogyasztás növeli a vese szűrését és csökkenti az antidiuretikus hormon szintjét, ami azt eredményezi, hogy több arzén ürül ki a vizelettel, és így csökken a károsító potenciál.

„Mivel mind az alkohol, mind az arzén nagy gyakorisággal fordul elő, létfontosságú megérteni, hogyan lépnek kölcsönhatásba egymással a szervezetben, hogy jobban megjósolhassuk és mérsékelhessük az emberre leselkedő egészségügyi kockázatokat” – magyarázta Dr. Hongbo Li, a tanulmány levelező szerzője.

Elolvasom a cikket