Felfedte titkait a merénylő

A Markíza megszerezte Robert Fico (Smer) kormányfő támadójának, Juraj Cintulának vizsgálati fogságba helyezéséről szóló bírósági határozatot – írta meg a pozsonyi Új Szó. Mint a cikkben olvasható, a dokumentum alaposan körbejárja, hogy Juraj C. miként készült fel a nyitrabányai (Handlová) támadásra. Állítása szerint azt, hogy merényletet követ el a szlovák miniszterelnök ellen, hétfőn döntötte el, de nem akarta őt megölni, kizárólag megsebesíteni.

A támadó az engedéllyel tartott fegyverét már otthon előkészítette a tüzelésre, miután pedig a helyszínen előrántotta azt, Fico felsőtestének alsó részére irányította. A miniszterelnök ekkor épp kezet fogott valakivel a tömegből, a támadó felé jobb oldalával állt.

Juraj C. szociális érzékeny emberként írta le magát. Táskájában magával vitte a találkozóra „Az áldozat üzenete” című könyvét, amit a miniszterelnöknek szánt. Az ajánlást a támadás reggelén, azaz május 15-én írta, dátum nélkül, mert nem tudta, hogyan alakul a helyzet.

Állítása szerint arról, hogy mit tervez, senki más nem tudott. A támadás napján autóját egy helyi bevásárlóközpont parkolójában állította le, és a járműben nem hagyott se fegyvert, se robbanószert, csak a mobiltelefonját.

Elolvasom a cikket