Kozák Danuta súlyos vádakkal illette Csipes Ferencet

Kozák Danuta szerint Csipes Ferenc kajakedző verbálisan molesztálta őt, a csapathajók versenyzőit pedig „bomlasztja és idegeli”, ezért a jövőben nem kíván vele semmilyen formában érintkezni.

A hatszoros olimpiai bajnok kajakos csütörtöki Facebook-posztjában arról ír, hogy Csipes Ferenc „erősen befolyásolt állapotban” ment be abba a szobába, ahol őt „gyakorlatilag meztelenül” masszírozták egy edzésnap végén és elkezdte őt „verbálisan molesztálni és sértegetni a legkülönfélébb módokon”. „Lehajtott fejjel, védekezésképtelen pózban kell eltűrnöm a megaláztatásokat. Szerencsére ebben jó vagyok, a sportban megtanulsz kussolni is. Megtanítanak” – írja.

A sportági szövetség állásfoglalást adott ki az ügyben.

Közölték: megdöbbenve olvastuk hatszoros olimpiai bajnokunk, Kozák Danuta 2024. május 23-án kiposztolt Facebook-bejegyzését! Danuta a posztban súlyos vádakat fogalmazott meg, amelyek indokolják az eset azonnali alapos kivizsgálását. Ennek első lépéseként a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egyeztetve Csipes Ferenc klubjával, a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel, sportfegyelmi eljárást indít az edző ellen, ezzel egyidejűleg az eljárás lezárásáig ideiglenesen felfüggeszti az edzői tevékenység alól.

Mint írják: Kozák Danuta a magyar sportélet álló csillaga, a valaha élt legeredményesebb női sportoló Magyarországon, aki egy csodálatos pályafutás méltó lezárására készül a párizsi olimpián, amelyhez mi minden lehetséges támogatást megadunk számára. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség eddig is elsődlegesnek tekintette az olimpiai felkészülésben résztvevő versenyzők támogatását és a továbbiakban is mindent elkövet annak érdekében, hogy sportolóink zavartalanul készülhessenek fel a közelgő olimpiai válogatóra, az Európa-bajnokságra, valamint a párizsi olimpiára. Az eljárás befejezéséig az ügyben a Magyar Kajak-Kenu Szövetség további nyilatkozatot nem kíván tenni.

Gergely István, a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke az alábbi nyilatkozatot teszi közzé Kozák Danuta csütörtökön napvilágot látott Facebook posztja, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség mesteredzőjét, a BHSE vezetőedzőjét, Csipes Ferencet érintő ügy kapcsán.

„Amikor értesültünk Kozák Danuta posztjáról, azonnal kezdeményeztem a fegyelmi bizottság felállítását, amelyhez az elnökség elektronikus úton történő jóváhagyása szükséges. A fegyelmi bizottság a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vezetésével együttműködve a lehető legrövidebb időn belül meghallgatja az érintett feleket és kivizsgálást követően, a megfelelő információk birtokában meghozza a döntését az üggyel kapcsolatosan. A BHSE vezetése elhatárolódik minden olyan atrocitástól, amely emberi, etikai, erkölcsi érdekeket sért, és a lehető legszigorúbb büntetést alkalmazza bárkivel szemben, nem mérlegelve azt, hogy milyen szakmai vagy sportolói múlttal rendelkezik, mely sportágban ténykedik. Egyesületünk számára jelen helyzetben is kiemelkedően fontos feladat, hogy a párizsi olimpiára utazó női kajakválogatott egységes és felkészült legyen.”

Elolvasom a cikket