Moszkvában tárgyal az orosz elnökkel a bahreini király

A találkozó elején az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy 2025-ben a két ország a diplomáciai kapcsolatok felvételének 35. évfordulóját ünnepli – írja az Oroszhirek.hu.

„Ezekben az években sokat tettünk az államaink közötti kapcsolatok építéséért. Nagyon jó kapcsolataink vannak a külügyminisztériumok között, és a nemzetközi napirend nagyon sok kérdésében közel állnak az álláspontjaink” – mondta Putyin.

Megjegyezte, hogy a kereskedelmi kapcsolatok még mindig „szimbolikus jellegűek”, de a tendencia kedvező.

Hamad ibn Ísza al-Halífa király a maga részéről megjegyezte, hogy Oroszország volt az első ország, amelyet Bahrein felkért, hogy támogassa a közel-keleti problémáról szóló békekonferenciát.

„Az arab országok között teljes egyetértés van abban, hogy békekonferenciát kell tartani a közel-keleti probléma megoldására, és Oroszország az első ország, amelyet felkértünk, hogy támogassa annak megrendezését, mivel Oroszország a legbefolyásosabb ország a nemzetközi színtéren” – mondta az uralkodó.

A találkozó első része szűk körben zajlott, orosz részről Jurij Usakov elnöki tanácsadó, Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes és Szergej Lavrov külügyminiszter vett részt.

A megbeszélések ezután hivatalos reggeli formájában folytatódtak a delegációk részvételével.

A király előző nap érkezett hivatalos látogatásra Oroszországba. A hírek szerint a két vezető megvitatja a kétoldalú együttműködés helyzetét és kilátásait kereskedelmi, gazdasági, energetikai és humanitárius területeken. A napirenden szerepelnek majd nemzetközi kérdések is, többek között a közel-keleti helyzet, tekintettel arra, hogy Bahrein az Arab Liga elnöki tisztségét tölti be.

Elolvasom a cikket