Régen kiátkozták, aztán kiderült, jót teszünk vele a szervezetünknek

Kiderült, hogy a szalonna erősíti az immunrendszert, nem hiába, hogy nagyszüleink, dédszüleink erősek és egészségesek voltak a sok szalonnafogyasztástól. Ez annak köszönhető, hogy a szalonna az Omega-6 zsírsavak csoportjába tartozó arachidonsavat tartalmaz, amely elősegíti a koleszterinszint csökkenését, és javítja a szervezet ellenálló képességét – írta meg a nyugdijasok.hu.

A zsírok kis mennyiségben jótékony hatással vannak a szívre és a véredényekre, a szalonna szabályozza a belső szervek izmainak összehúzódásait, beleértve a szívizmot is és az érnyomást. A dohányosoknak jó, ha fogyasztanak kis mennyiségű szalonnát, mivel az szelént tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert, és megakadályozza az oxidációt. Így a dohányzás okozta károsodások részben csökkennek. A szalonna az alkoholmérgezést is enyhíti, mivel a gyomorfalat zsírral vonja be, így megakadályozza az alkohol gyors felszívódását.

A disznózsírt időtlen idők óta használják a népi orvoslásban.

A töpörtyű, más néven tepertő, egy népszerű magyar étel, amely sertéshúsból készül. Bár sokan tartanak tőle a magas zsírtartalma miatt, mérsékelt fogyasztása számos jótékony hatással bírhat.

Íme kilenc jótékony hatás:

  • Magas fehérjetartalom: A töpörtyű gazdag fehérjeforrás, amely segíthet az izomépítésben és a szövetek regenerálódásában.
  • Vitaminok és ásványi anyagok: Tartalmaz B-vitaminokat, különösen B12-vitamint, amely fontos az idegrendszer egészségének fenntartásához, valamint vasat, amely segíthet megelőzni a vérszegénységet. A töpörtyű A-, D-, E- és K-vitaminban gazdag, amelyek zsírban oldódó vitaminok és fontosak a látás, a csontok egészsége, valamint az antioxidáns védelem szempontjából.

  • Energiaforrás: Magas zsírtartalma miatt gyorsan és tartósan energiát biztosít, amely különösen hasznos lehet fizikai munkát végzők számára.

  • Jó zsírforrás: A benne található zsírok egy része egészséges telítetlen zsírsav, amelyek hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez.

  • Kollagén: A bőr, haj és körmök egészségéhez hozzájáruló kollagén tartalma is jelentős, amely segíthet a bőr rugalmasságának és fiatalosságának megőrzésében.

  • Jó az ízületeknek: A töpörtyűben található kollagén és más tápanyagok hozzájárulhatnak az ízületek és a kötőszövetek egészségének fenntartásához.

  • Immunerősítő hatás: A B-vitaminok és ásványi anyagok, például a cink, erősítik az immunrendszert.

  • Hosszú eltarthatóság: Hagyományosan tartósítószer nélkül is hosszú ideig eltartható, így egészséges snack lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a töpörtyű fogyasztását mértékkel kell kezelni, mivel magas kalória- és zsírtartalma hozzájárulhat a testsúlygyarapodáshoz és egyéb egészségügyi problémákhoz, ha túlzásba viszik.

Elolvasom a cikket