A cukorbetegség kevésbé ismert tünetét nevezték meg az orvosok

A szédülést kiválthatja a neuropátia, az idegkárosodás egy fajtája, amely cukorbetegség esetén jelentkezhet.

A magyar kutatók becslése szerint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának kitett embereknél akár hatszor nagyobb valószínűséggel fordul elő neuropátia.

Azt is megállapították, hogy a betegeknél ennek a károsodásnak a finom jelei már évekkel azelőtt jelentkezhetnek, hogy a cukorbetegségük teljesen kifejlődne.

Körei Anna professzor, a Semmelweis Egyetem munkatársa elmondta: „Célunk nem csupán a szénhidrát-anyagcserezavarral küzdő egyének azonosítása, hanem a kockázatnak kitett személyek minél korábbi felismerése is.”

A tudósok azt állítják, hogy eredményeik segítségével nyomon lehetne követni a neuropátia jeleit a cukorbetegség kockázatának kitett betegeknél, és ezután vagy lelassítani, vagy megelőzni az idegkárosodás kialakulását.

A neuropátia a cukorbetegség egyik hosszú távú szövődménye.

A betegséggel járó, magas vércukorszint az egész testben károsíthatja az idegeket.

Hosszú távon ez idegkárosodáshoz és az érintett idegektől függően különböző tünetekhez vezethet.

Általában perifériás neuropátiát eredményez, amely zsibbadást, bizsergést, égő érzést, fájdalmat, görcsöket és gyengeséget okoz a lábakban és a kezekben.

Ez az állapot végül átterjedhet az egész végtagra.

A feltételezések szerint több mint ötmillió brit él cukorbetegséggel, akik közül a becslések szerint 850 ezren nem is tudják, hogy érintettek.

A Diabetes UK szerint pedig kétmillió britet fenyeget a betegség kialakulásának magas kockázata a következő öt évben.

A jótékonysági szervezet új kutatása szerint a tudósok szerint a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa riasztó mértékben emelkedett a negyven év alattiak körében.

Elolvasom a cikket