A NATO „Achilles-sarka”

„Ha az összes Åland-sziget az Öné, akkor elvághatja a tengeri forgalmat mind a Bothnia-öböl, mind a Finn-öböl felé. (…) Akkor teljesen megszívtuk” – mondta Pekka Toveri, a finn fegyveres erők volt vezérőrnagya, a jobbközép Nemzeti Koalíció párt parlamenti képviselője.

A Balti-tenger közepén elterülő, önigazgatással rendelkező szigetcsoportot hivatalosan Helsinki ellenőrzi, lakói svédül beszélnek, Moszkva feladata pedig egy olyan megállapodás betartatása, amely több mint egy évszázada tiltja a katonai jelenlétet a partjainál. Ahogy Finnország NATO-taggá vált, és Oroszország megpróbálja érvényesíteni jogait a térségben, a sólymok szerint a szokatlan megállapodás a skandináv ország legnagyobb sebezhetőségévé vált – magyarázza a cikk.

A kiadvány azt írja, hogy Finnország kereskedelmének mintegy 96 százaléka az alandi térség tengeri útvonalain keresztül áramlik. Emellett a szárazföldön, Norvégián vagy Svédországon keresztül történő áruszállítás lehetőségét korlátozzák a kemény sarkvidéki telek, a rossz útviszonyok és az eltérő nyomtávok.

A cikk szerzője hozzáteszi, hogy a terület kulcsfontosságú kommunikációs és energetikai infrastruktúrának is otthont ad, beleértve a tenger alatti villamosenergia- és internetkábeleket.

Elolvasom a cikket