A rák ijesztő tünete, amit csak sötétedés után vehet észre

Sajnálatos módon a rákbetegséggel diagnosztizáltaknak csak a fele éli túl a diagnózist követő egy évtizedet vagy annál többet, amely rávilágít a korai felismerés kritikus fontosságára.

Ezért a háziorvosok folyamatosan arra ösztönzik az embereket, hogy legyenek éberek, és figyeljenek oda minden olyan szokatlan jelre vagy tünetre, amely rákra utalhat – mivel a korai diagnózis és kezelés jelentősen javítja a túlélési esélyeket.

A Cancer Research közzétette a 23 gyakori, de gyakran figyelmen kívül hagyott tünet listáját, amelyek rákra utalhatnak, és azt tanácsolja, hogy aki ezeket tapasztalja, minél hamarabb forduljon orvosához. Lehet, hogy semmiség, de megmentheti az életét.

Azonban nem csak a dohányosok és a vörös húst fogyasztók vannak veszélyben (bár mindkét tényezőt összefüggésbe hozták a rák kockázatának növekedésével), mivel a rák különböző formái látszólag egészséges embereknél is kialakulhatnak.

Az egyik tünet, amely csak éjszaka észlelhető, a túlzott izzadás, más néven éjszakai izzadás. Az éjszakai izzadást általában a menopauza, a szorongás vagy bizonyos gyógyszerek, például szteroidok és antidepresszánsok váltják ki. A hipoglikémia is okozhatja, de az aggodalmaknak kivizsgálásra kell késztetniük, mivel az éjszakai izzadás a Cancer Research UK által a 23 tipikus rákjelző jel közé sorolták.

A Cancer Research UK kiemelte ezt a 23 tünetet, amelyekkel kapcsolatban érdemes ébernek lenni:

– nagyon erős éjszakai izzadás,

– fáradtság,

– megmagyarázhatatlan vérzés vagy véraláfutás,

– megmagyarázhatatlan fájdalom vagy pattanások,

– megmagyarázhatatlan fogyás,

– szokatlan csomó vagy duzzanat bárhol a testén,

– új anyajegy, vagy egy anyajegy megváltozása,

– bőrelváltozás vagy nem gyógyuló seb,

– rekedt hang vagy köhögés, amely nem akar elmúlni,

– vér köhögése,

– nyelési nehézség,

– légszomj,

– állandó gyomorégés vagy emésztési zavarok,

– a mell méretének vagy érzésének szokatlan változása,

– állandó puffadás,

– étvágytalanság,

– a székelési szokások megváltozása, például székrekedés, lazább széklet vagy gyakoribb székletürítés,

– véres széklet,

– váratlan hüvelyi vérzés, beleértve a szex utáni, a menstruáció közötti vagy a menopauza utáni vérzést,

– vér a vizeletben,

– vizelési problémák.

Az NHS tanácsokat ad a rák felismerésével kapcsolatban: „Fontos, hogy minden új vagy aggasztó tünetet észleljünk.”

„Bár nem valószínű, hogy rákról van szó, fontos, hogy beszéljen a háziorvosával, hogy kivizsgálhassák. A rák korai felismerése azt jelenti, hogy könnyebb kezelni.”

„Ha a háziorvos rákra gyanakszik, általában két héten belül szakorvoshoz irányítja Önt.”

A Cancer Research UK továbbá megjegyzi: „Több mint 200 különböző ráktípus létezik, amelyek sokféle jelet és tünetet okozhatnak. Néha a tünetek a test bizonyos területeit érintik, például a hasunkat vagy a bőrünket. De a jelek lehetnek általánosabbak is, például fogyás, fáradtság (kimerültség) vagy megmagyarázhatatlan fájdalom. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi a normális számunkra, és beszéljünk orvosunkkal, ha szokatlan változást észlelünk, vagy ha valami nem akar elmúlni. Ez segíthet a rák korai stádiumban történő diagnosztizálásában, amikor a kezelés nagyobb valószínűséggel lesz sikeres.”

Elolvasom a cikket