A szakértő elmagyarázza, hogyan lehet ötvenéves kor után pótolni a tejtermékeket

Szerinte a tej és a tejtermékek gazdagok a felnőttkori egészség megőrzéséhez szükséges anyagokban. Értékes kalciumforrás, amelyre a csontok erősítéséhez és a csontritkulás megelőzéséhez van szükség. Ezek az élelmiszerek kiváló minőségű fehérjéket, B-vitaminokat, riboflavint és B12-vitamint tartalmaznak, amelyek fontosak az energia-anyagcseréhez és az idegrendszer működéséhez.

Ha azonban a szervezet laktózzal szembeni toleranciája csökken, az ember hasi puffadást, gázokat és gyomorpanaszokat tapasztalhat. Kuzina olyan tanulmányokat is idézett, amelyek a tejtermékek fogyasztását az osteoarthritis, az akné és még egyes rákos megbetegedések fokozott kockázatával is összefüggésbe hozzák.

A szakértő a tejtermékek alternatívájaként olyan növényi italokat nevezett meg, mint a szója-, mandula- és zabtej, amelyek sok kalciumot és D-vitamint tartalmaznak. Ezek azonban nem tartalmaznak annyi fehérjét, mint a hagyományos tej, és a szervezet nem biztos, hogy ezeket a termékeket olyan jól emészti. Ha nincs laktózérzékenység és egyéb, a tejtermékek fogyasztása által okozott egészségügyi problémák, ötvenéves kor után is lehetséges egy kis tejfogyasztás, sőt hasznos is. Ha ezeket a termékeket ki kell zárni az étrendből, fontos, hogy olyan termékekkel helyettesítsük, amelyek kalciumot, fehérjét és más tápanyagokat tartalmaznak – mondta a szakértő.

Elolvasom a cikket