Az adók emelését tervezik

A minisztertanács bizonyos adók emelését tervezi a költségvetés feltöltésének érdekében – jelentette be Danilo Hetymancev, a parlament adóbizottságának elnöke Telegramon május 23-án, csütörtökön.

„Növelnünk kell a költségvetés kiadási és bevételi részét is a hadsereg finanszírozásához, amelyet belső forrásainkból finanszírozunk. Ezeket a forrásokat partnereinktől nem tudjuk kölcsön kérni” – mondta a parlamenti képviselő.

Elmondása szerint a kormány jelenleg az igényeket méri fel, és azok igen nagyok – év végéig legalább 300 milliárd hrivnya.

„Hogy lehet ennyi pénzt összegyűjteni? Megvárjuk a kabinet javaslatait. De az alapadók megkerülésével nem biztosítható az összeg. Ezért a változások a költségvetést formáló közvetlen és közvetett adókra vonatkoznak majd, így pl. áfa, hadi illeték és jövedéki adók. Jót tesz a gazdaságnak? Nem. Rossz lesz. A háború nagyon rossz. De vannak más lehetőségek is az asztalon?” – mondta Hetymancev.

Korábban ismertté vált, hogy a minisztertanács a hadi illeték és az általános forgalmi adó (áfa) kulcsának emeléséről tárgyal. A tömegtájékoztatás szerint a katonai illetéket 1,5 százalékról öt százalékra tervezik emelni. Hasonló öt százalékos adókulcsot vezethetnek be a vállalkozók számára is.

Elolvasom a cikket