Az oroszok hatástalanítani tudják az amerikai fegyvereket

A The Washington Post cikkéből kiderül, magas rangú ukrán katonai tisztviselők szerint Oroszország beavatkozása a modern nyugati fegyverek, köztük a GPS-irányítású Excalibur tüzérségi lövedékek és a HIMARS tüzérségi rakétarendszer irányítórendszerébe aláásta Ukrajna képességét területének megvédésére.

Az amerikai fejlesztésű Excalibur lövedékek sikerességi aránya például hónapok alatt a célpontok kevesebb mint 10 százalékára esett vissza.

A The Washington Post által megszerzett dokumentumok korábban nem ismert részleteket tartalmaznak arról, hogy az orosz zavarás milyen mértékben akadályozta a nyugati fegyverek működését.

„Az Excalibur technológia a meglévő változatokban elvesztette potenciálját” – áll az értékelésekben.

Azt is megjegyzik, hogy az ukrajnai harci tapasztalatok megcáfolták az Excalibur „egy lövés, egy célpont” fegyver hírnevét, legalábbis addig, amíg a Pentagon és az amerikai gyártók meg nem oldják ezt a problémát.

Ukrán tisztviselők szerint hat hónappal ezelőtt, miután az ukránok jelezték a problémát, Washington egyszerűen leállította az Excalibur lövedékek szállítását a magas hibaarány miatt.

Az ukrán katonai parancsnokság 2023 őszétől 2024 áprilisáig jelentéseket készített és benyújtotta azokat az Egyesült Államoknak, remélve, hogy megoldást dolgoznak ki, és közvetlen kapcsolatot nyitnak a fegyvergyártókkal. Az ukrán tisztviselők interjúkban egy túlságosan bürokratikus folyamatról számoltak be, amely szerintük megnehezítette a hibás fegyverek javítását célzó, sürgősen szükséges kiigazítások elérését.

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő szerint a Pentagon számolt azzal, hogy az orosz elektronikus hadviselés néhány precíziós lőszert tönkretesz, és együttműködött Ukrajnával a taktikák és technikák csiszolásában.

„Oroszország tovább bővíti az elektronikus hadviselési képességek használatát. Mi továbbra is fejlődünk, és biztosítjuk, hogy Ukrajna rendelkezzen a hatékonysághoz szükséges képességekkel” – mondta.

Elolvasom a cikket