Azonban figyelmeztetett, ez a zöld ellenjavallt vesekőben szenvedőknek.
„A spenót oxalátokat tartalmaz, ami vesekő kialakulásához vezethet. Ezért húgykőgyulladás esetén a spenótot nem szabad fogyasztani” – tisztázta Malysheva.
Azonban azok, akik nem szenvednek ilyen betegségben, a spenót sok előnnyel járhat. Így Mihail Konovalov szemészorvos elmagyarázta, hogy a zöldek luteint és zexantint tartalmaznak – olyan anyagokat, amelyek jótékony hatással vannak a szem állapotára.
„Azoknak, akik naponta 640 milligramm ilyen anyagot kapnak, 30%-kal kevesebb lesz az esélyük, hogy szürkehályogjuk lesz” – hangsúlyozta az orvos.
Herman Gandelman kardiológus hozzátette, hogy a spenót magnéziumot tartalmaz. Ez az anyag szükséges az erek tágulásához. Ha elegendő magnézium van a szervezetben, csökken a magas vérnyomás kialakulásának esélye – mondta a szakember.
Andrej Prodeus immunológus rámutatott, hogy a spenót megállíthatja a rák terjedését.
A szakértők azt tanácsolták, hogy a zöldségek kiválasztásakor a megjelenésre összpontosítsunk – a leveleknek szilárdnak és gazdag színűnek kell lenniük. A spenót legfeljebb két napig tárolható.