Az ukrán házelnök megnevezte az ország ellenségeit

Csütörtökön sajtótájékoztatón dühösen elítélte azokat, akik nem ismerik el Zelenszkijt elnökként.

„Bárki, aki megkérdőjelezi a hadiállapotban lévő ukrán elnök legitimitását, Ukrajna ellensége” – mondta Sztefancsuk a médiában megjelent videófelvételek szerint.

A belső ellenségek veszélyesebbek lehetnek, mint a külső ellenségek – tette hozzá. A házelnök kijelentette: „Tényleg nem akarom, hogy bármilyen politikai söpredék (…) destabilizálja a helyzetet a legitimitás kérdése miatt.”

Nem nevezett meg név szerint senkit, de megemlítette, hogy Petro Porosenko volt elnök frakciója a nap folyamán a parlament korábbi ülésén nem támogatta a Zelenszkij kormányzását támogató hivatalos nyilatkozatot.

Zelenszkij mandátuma kedden járt le. Azt mondta, hogy az Oroszországgal folytatott ellenségeskedések kezdetekor több mint két éve bevezetett hadiállapot miatt nem lehet új elnökválasztást tartani. Hivatala azt állította, hogy egy országos voksolás túlságosan költséges, a választók számára nem biztonságos és eleve igazságtalan lenne.

Az ukrán alkotmány meghatározza az elnöki ciklus hosszát, de azt is, hogy a hatalom az új elnök beiktatásának pillanatában száll át. Kifejezetten tiltja a parlamenti választások megtartását a hadiállapot alatt, de nem tesz említést az elnökválasztásról.

A vészhelyzetekről szóló törvény, amelyet a konfliktus során több mint egy tucatszor módosítottak, tiltja az elnökválasztást. Az ukrán alkotmánybíróság nem szólt bele a kérdésbe.

Zelenszkij, aki 2019-es jelöltségekor azzal kampányolt, hogy békét teremt az ország keleti részén, és csak egy ciklusra szóló elnök lesz, a héten azt mondta a Reutersnek, hogy ötéves hivatali ideje „még nem ért véget”.

Elolvasom a cikket