El sem hinné, milyen finom a csalángulyás!

A csalán amellett, hogy vízhajtó, rengeteg vitamint, vasat, ásványi anyagot és nyomelemeket tartalmaz, és ezek java részét sütés- főzés után is megőrzi. Csalánból készíthetünk levest, főzeléket, gulyást, lepényt, pogácsát, még csaláncipó készítésére is vállalkozhatunk.

Ha csalánból készítünk ételt, ne az utcán vagy poros, út menti helyen szedjük hozzá az alapanyagot, mert nem lehet rendesen kimosni belőle. A legjobb, ha a kertünkben szedjük le a még fiatal hajtásokat, vagy az erdő érintetlen részén, ahol nem éri por.

A csalán íze a spenótéhoz hasonló, de van egy markáns illata is, ezenkívül pedig savas kémhatású. Ha főzeléket vagy krémlevest készítünk, forrázzuk le a fiatal hajtásokat, illetve zöld, húsos leveleket is használhatunk, de a levél nyelét szedjük le. Forrázás után húsdarálón tekerjük át, de késsel is apróra vághatjuk, majd ugyanúgy főzhetjük, turmixolhatjuk, mint a spenótot, tejjel, fokhagymával, lisztes-vajas rántással, sóval, borssal, szerecsendióval elkészítve. Rántás helyett kenyérbéllel is sűríthetjük.

A tradicionális spenótleves szintén krémlevesszerű, füstölt kolbásszal és tejföllel tálalható.

Csalángulyás a spenótgulyáshoz hasonlóan készül. Ízlés szerint két-három szál sárgarépát, egy szál fehérrépát, egy darab zellert megtisztítunk, és apró kockákra vágunk. Egy fej vöröshagymát szintén felaprítunk. A zöldségeket a hagymával együtt egy kevés olajon megpirítjuk, közben egy zacskó (450 gramm) zöldborsót sós vízben puhára főzünk, majd egy kis vajon megpirítunk. A zöldségeket forró vízzel felengedjük, és beletesszük a zöldborsót és 400 gramm friss zsenge csalánt kisebb darabokra vágva. Kockára vágott, főtt füstölt húst adunk bele, és apróra vágott petrezselyemzöldet, fokhagymát. Borssal, szerecsendióval ízesítjük. Tejföllel vagy tejszínnel gazdagítjuk.

A csalánpogácsa fetasajttal készül

A csalánpogácsa fetasajttal készül

Fotó: A szerző felvétele

A csalánlepény tésztájához rengeteg fiatal csalánt használhatunk ( egy lepényhez egy tele uzsonnazacskóval). Nem muszáj leforrázni, elég csíkokra vágni a leveleket, de a szárakat, levélnyeleket el kel távolítani. Adhatunk hozzá tojást, de nem muszáj, egy kis liszt, egy kis tej vagy víz is megfogja. Lehet bele egy kis sajtot tenni, borssal, fokhagymával, szerecsendióval fűszerezni, a tésztába kell még egy pici zsiradék (vaj, zsír, olaj, bármi). Pizzasütőben, palacsintasütőben kevéske zsiradékon ki tudjuk sütni mind a két oldalát szép pirosra. A keletkező pörzsanyagok nagyban hozzájárulnak az élvezeti értékhez, amely persze sajtokkal, füstölt húsokkal, kencékkel, friss zöldségekkel tovább fokozható.

Így egy nagyon rostos lepény jön létre, amely a fogyni vágyót eltelíti, miközben rengeteg vas, nyomelem, ásványi anyag segíti a sikeres fogyókúrát. Csalánfasírt is készülhet ugyanígy, abba sem muszáj tojást, tejterméket vagy állati zsiradékot tenni.

A csalánpogácsa feta sajttal sóval, borssal, liszttel és élesztővel készül. Le kell hűteni a tésztáját, hogy jól gyúrható és szaggatható legyen, de megéri, mert nagyon finom. Medvehagymás tejföllel fenséges tavaszi eledel.

Elolvasom a cikket