Évadértékelő a Karinthy Színházban

Ezután Ilja Bocsarnikovsz művészeti vezető vette át a szót és számolt be a Karinthy Színház fesztiváljairól. Elmondta, hogy szervezőként idén júniusban új lendülettel és eddig nem látott sokszínűséggel várják a kultúra szerelmeseit. Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

A színház vezetése büszke a 2023–24-es évadban alapított társulatára, és örömmel jelentették be, hogy az eddigi kiváló művészekhez szeptembertől Vándor Éva Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja is csatlakozik.

Vendégművészként láthatja továbbá a Karinthy közönsége Nagy-Kálózy Esztert, Makranczi Zalánt, Mészáros Andrást, Mikó Istvánt, Puskás-Dallos Bogit, Puskás-Dallos Petit, Széles Tamást és Trokán Pétert.

Immáron hagyománynak számít, hogy Karinthy Márton alapító igazgató születésnapján, szeptember 1-jén tartja a színház az első bemutatót. Ezen a napon Florian Zeller francia drámaíró, dramaturg, forgatókönyvíró Az anya című drámáját viszi színre a Karinthy Színház és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. A koprodukció részeként ugyanazon előadás születik meg Budapesten és Marosvásárhelyen is, előbbi a Karinthy Színház, utóbbi a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színészeivel.

A két szereposztásban Bokor Barna színművész személye azonos, ő Marosvásárhelyen és Budapesten egyaránt játszani fog. Hozzá csatlakozik a Karinthy Színházban Nagy-Kálózy Eszter, Kovács Vecei Fanni és Karácsony Gergely. Az előadás magyar nyelvű ősbemutatóját 2024. május 3-án a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban tartották.

Az évad következő bemutatója Jason Robert Brown, The Last Five Years (Az elmúlt öt év) című, romantikus musicalje. Az előadás különlegessége, hogy a népszerű színész-énekes házaspár Puskás-Dallos Bogi és Puskás-Dallos Peti főszereplésével állítja színpadra Mihail Rahlin rendező Grósz Zsuzsanna zenei vezetésével, élő zenekarral.

A londoni West End színpadáról érkezik október 31-én a XI. kerületi teátrumba a Kísértetház (The Enfield Haunting) című hátborzongatás az idei évadból már ismert Alexey Zolotovistkiy rendezésében. A főbb szerepekben Balázs Andrea, Lux Ádám, Mohácsi Norbert, Dobra Mara, Kovács Vecei Fanni lép színpadra.

2025 tavaszán debütál a Sirály című színmű (Anton Pavlovics Csehov), Olt Tamás igazgató rendezésében. Vándor Éva, Mikó István, Széles Tamás és Trokán Péter mellé csatlakoznak a színpadon a Karinthy Színház társulatának alapító tagjai: Balázs Andrea, Kovács Vecei Fanni, Mikecz Estilla, Karácsony Gergely, Mohácsi Norbert és Németh Gábor.

Ilja Bocsarnikovsz művészeti vezető rendezésében láthatja a nagyérdemű Jevgenyij Griskovec kortárs orosz író és színész Az ostrom című komédiáját az évad utolsó bemutatójaként. Főszerepben: Makranczi Zalán, Mészáros András, Mohácsi Norbert, Karácsony Gergely és Kovács Vecei Fanni.

A Karinthy Stúdióban Karácsony Gergely monodrámáját 152 lépés Auschwitz felé címmel tűzik műsorra, Nagy Márk rendezésében.

„A Karinthy ars poeticája szerint az új évadban is legalább annyira helyük van a friss és lendületes, érvényes színházi nyelvet képviselő előadásoknak, mint a hagyományos színdaraboknak” – hangsúlyozta Olt Tamás igazgató.

Elolvasom a cikket