
A kockázat csökkentésének egyik módja a testmozgás mellett a kiegyensúlyozott étrend.
A British Journal of Nutrition című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint egy bizonyos gyümölcsfajta különösen hasznos lehet a demencia kockázatának csökkentésében.
A citrusfélék segíthetnek csökkenteni a demencia kockázatát
Egy tudományos közlemény szerint a citrusfélék azok, amelyek segíthetnek 23 százalékkal csökkenteni a demencia kialakulásának kockázatát. Ezekre a következtetésekre egy japán tanulmány több mint 13 000 résztvevőjének vizsgálata után jutottak.
Kiderült, hogy azoknál, akik mindennap fogyasztottak citrusféléket, a következő hat évben jelentősen kisebb valószínűséggel alakult ki demencia, mint azoknál, akik csak hetente egyszer vagy kétszer ettek belőlük.
A tanulmány adatait egy japán egészségbiztosítási adatbázisból vették.
A kutatók emellett más tényezőket is figyelembe vettek, például azt, hogy az adott személy mennyi zöldséget, illetve más gyümölcsöket fogyasztott, és milyen volt az általános egészségi állapota. Mivel ezek a tényezők eltérőek voltak, a citrusfélék és a demencia közötti kapcsolat nem különbözött jelentősen.
A tanulmányban a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy ezek az eredmények azt mutatják, hogy a citrusfélék gyakori fogyasztása a demencia alacsonyabb kockázatával jár együtt.
Mely citrusfélék fogyasztása javallott:
- citrom
- narancsfélék
- grapefruit
- lime
- mandarin
- klementin
- kumquat
- pomelo