Egy új tanulmány szerint a legkedvezőbb hatás akkor érhető el, ha mediterrán étkezési szokásokat sajátítunk el.
A kutatás során száz 65 és 75 év közötti önkéntest vizsgáltak meg, hogy kiderítsék, melyik tápanyagok a legfontosabbak központi idegrendszerünk fiatalon tartásához. Az eredményekből az látszik, hogy leginkább a halakban és az olívaolajban található zsírsavak, valamint a spenótban és mandulában jelen lévő antioxidánsok lassítják az agy öregedését.
Emellett pedig a sárgarépában és tökfélékben előforduló pigmentek is hozzájárulnak a jótékony hatáshoz, akárcsak a kolin, amely a tojássárgájában és a nyers szójababban található.
A szakértők szerint a megfelelő étkezéssel lassíthatjuk a kognitív képességeink romlását, de az is elképzelhető, hogy elkerülhetjük az olyan betegségeket, mint az Alzheimer-kór. Ezt a jövőben újabb kutatásokkal szeretnék bebizonyítani.