Putyin taktikai atomfegyverek bevetéséről tárgyal

Minszk olyan hadgyakorlatokon vesz részt, amelyek célja, hogy szimulálják a harctereken való használatra szánt kisebb nukleáris robbanófejek bevetését – számolt be az Euractiv.

Vlagyimir Putyin csütörtök este azt mondta, a moszkvai kabinetülésen megvitatta az együttműködés kérdéseit Fehéroroszországgal.

„Ma és holnap mindezt megvitatjuk, beleértve a biztonsági kérdéseket is, amelyeknek jelentős figyelmet szenteltünk” – idézték az orosz hírügynökségek Putyint. „Van miről beszélnünk” – tette hozzá.

A taktikai fegyverekkel végrehajtott gyakorlatok második szakaszának megvitatása is napirenden volt.

A hírügynökségek szerint a két elnök csütörtökön késő este informális megbeszéléseket folytatott. Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz erők megkezdték a taktikai nukleáris fegyverek bevetésére való felkészülést szimuláló gyakorlatok első szakaszát.

Válasz az európai retorikára

Moszkva összekapcsolta a gyakorlatokat nyugati tisztségviselők – köztük Emmanuel Macron francia elnök – szerintük „militáns kijelentéseivel”.

Az Euractiv riporterének nyilatkozó elemzők szerint a gyakorlatokat Putyin figyelmeztető jelzésnek szánja, hogy elrettentse a Nyugatot attól, hogy aktívabban vegyen részt az ukrajnai háborúban. A nyugati országok fegyvereket és hírszerzési információkat biztosítottak Kijevnek, de tartózkodtak attól, hogy csapatokat küldjenek.

Fehéroroszország logisztikai támogatást nyújtott Oroszországnak az Ukrajnával folytatott konfliktus során, és az orosz erők 2022 februárjában, a Kijev elleni első offenzíva során fehérorosz területről hatoltak be Ukrajnába. Bár Lukasenko Putyin közeli szövetségese, de csapatokat nem küldött.

Elolvasom a cikket