Turistából is megárt a sok

Czuppon Réka
2024. május 24. péntek. 10:49

A koronavírus-világjárvány okozta hatalmas visszaesés után a fellendülés folytatódik az utazási ágazatban, az elmúlt években sorra dőlnek meg a turisztikai rekordok. A BBC összeállításából kiderül, hogy az Utazási és Turisztikai Világtanács rekordévet jósol 2024-ben a turizmusban. Például Spanyolországot, amely tavaly rekordszámú, 85,1 millió külföldi látogatót fogadott (ez 19 százalékos növekedés az előző évhez képest), 2024 végéig még több turista keresheti fel.

Az idegenforgalmi cégek, vendéglátók örülnek az utazási csúcsnak, amely helyreállítja az egyensúlyt a kétségbeejtően nagy bevételkiesést okozó világjárvány után, de a turisztikai fellendülés csak kevés helyi lakos számára előnyös.

A Kanári-szigetek mellett Barcelonában, Athénban, Málagában is tiltakoztak a turistaroham ellen. A népszerű üdülővárosokban élők olyan turistákat szeretnének, akik tisztelik a helyi kultúrát és a természetet, nem pedig olyanokat, akik olcsó sört isznak a tengerparton, majd otthagyják az üres üvegeket és a homokba szúrt cigarettacsikkeket.

Carina Ren turizmuskutató, az Aalborgi Egyetem professzora szerint mindig is voltak kulturálatlanul viselkedő turisták. A mostani utazók nem viselkednek rosszabbul, csak sokkal többen vannak.

Több országban, városban megpróbálnak intézkedésekkel védekezni a turistaroham ellen. Velencében például az egynapos kirándulók számára idegenforgalmi adót vezettek be, de az öteurós napidíjnak bizonyára nem lesz jelentős visszatartó ereje. Sokkal hatásosabb az ázsiai Bhutáni Királyság, ahol 2019 óta napi százdolláros idegenforgalmi adót kell fizetni, ami ténylegesen csökkenti a turisták számát és látogatásuk hosszát, de emellett kizárja a szegényebb vendégek érkezését is.

A spanyol Baleár-szigeteken, amely éjszakai szórakozóhelyeiről híres, korlátozták az alkoholfogyasztást, hogy megakadályozzák a randalírozást a lakosság nyugalma érdekében.

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint az első negyedéves számok alapján rekordév lehet az idei. Budapestre 1,2 millió vendég érkezett január–márciusban, 23 százalékkal több, mint 2023 azonos időszakában. A vendégéjszakák száma hárommillió volt a fővárosban, ez 14 százalékkal múlja felül a 2019. évi eredményeket. A vendégek jelentős része külföldről érkezett a fővárosunkba.

Hazánkban ugyan még nincs turistaellenesség, de néhány frekventált helyen a zsúfoltság már zavaró lehet az ott lakóknak.

Elolvasom a cikket