Mit tegyünk kalciumhiány esetén, milyen vitaminnal együtt kell szedni, és mely termékekben van a legtöbb az ásványi anyagból? Egy amerikai orvos, Lucia Garcia válaszolt a sokakat foglalkoztató kérdésekre.
A doktornő szerint a kalcium a szervezetben a leggyakoribb ásványi anyag, a testtömeg körülbelül 1,5-2,0 százalékát teszi ki.
Ugyanakkor a kalcium 99 százaléka a csontokban és a fogakban található, a kemény szövetek szilárdságát biztosítva. A kalciumnak csupán egy százaléka oszlik el a sejtekben és a vérben.
Bár a kalcium kevés a sejtekben és a vérben, nagyon fontos szerepet játszik a normális véralvadás biztosításában, az idegrendszer erősítésében, a szívritmus szabályozásában, az izmok összehúzódásában és a kedélyek megnyugtatásában, valamint az álmatlanság megelőzésében.
A kalciumhiány okozhat:
ízületi fájdalmakat,
csontritkulást,
görcsöket,
izomfájdalmat,
hátfájást,
töréseket,
bőröregedést,
hajhullást,
hiperhidrózist (az egész test vagy bizonyos területek túlzott izzadása),
szédülést,
fejfájást és egyéb tüneteket.
Dr. Garcia szerint a kalcium ajánlott napi adagja 800 mg felnőtteknek, 1000-1200 mg serdülőknek és 1000 mg középkorúaknak és 50 év feletti időseknek.
A D-vitamin szorosan kapcsolódik a kalcium felszívódásához
Ha a szervezetből hiányzik a D-vitamin, a kalcium nem tud teljes mértékben felszívódni és hasznosulni.
Az orvos szerint a kalcium pótlásakor D-vitamin-kiegészítőket kell szedni. A D-vitamin ajánlott napi adagja legalább 800 NE legyen.
„A D-vitamint és a kalciumot legjobb egyidejűleg szedni. A legjobb hatás általában éjszaka érhető el” – tette hozzá a szakértő.
Ezekben az élelmiszerekben van a legtöbb kalcium:
tejtermékek (túró, sajtok, joghurt, tejföl, kefir),
halak (lazac és szardínia),
zöld leveles zöldségek (spenót és mindenféle káposzta),
diófélék (különösen mandula és brazil dió),
magvak (szezám, mák, chia),
szója és szójatermékek,
fűszernövények (petrezselyem, kapor, bazsalikom, mustár és pitypanglevél),
citrusfélék,
aszalt gyümölcsök.