Botrány után borulhat az olimpiai női kajak négyes?

Egy régi, már már elfeledett mondás jellemzi talán a legjobban az olimpiára készülő női kajak válogatott jelenlegi helyzetét. „Úgy hiányzott neki, mint üveges tótnak a hanyatt esés.” Az elmúlt évtizedekben a sikersportágunkban, a kajak-kenuban a női kajak a húzóágazat volt, a legutóbbi három olimpián megnyert kilenc aranyérmünkből hatot a gyengébb nem szerzett.

Az elmúlt években azonban a tehetségek fejlődése megállt, ezért a remélt jelentős fiatalítás elmaradt, ezért is térhetett vissza tavaly a 34 éves Csipes Tamara – aki vébén egyesben bronzérmes lett – , s az idén 37 éves Kozák Danuta. Ráadásul az eredmények visszaestek, ezt jelezi, hogy a megszerezhető hat olimpiai kvótából csak négyet sikerült szerezni Párizsra.

Ebben az amúgy is nehéz helyzetben Kozák Danuta fellázadt korábbi edzője, Csipes Ferenc ellen, aki szerinte három hete „bomlasztja és idegeli” a tájékoztatót megnyert csapathajók versenyzőit, beleértve a tanítványait és a saját lányát, Tamarát is.

Minden idők legeredményesebb magyar sportolója, Kozák Danuta a felmerült súlyos problémát nem próbálta meg házon belül megoldani, hanem tőle szokatlan módon – alig nyilatkozik, kerüli a nyilvánosságot –, nyílt levélben vádolta meg Csipes Ferencet. A Honvéd 59 éves mesteredzője ellen a szövetség vezetése fegyelmi eljárást indított, ezzel egyidejűleg ideiglenesen felfüggesztették az edzői tevékenység alól.

Nem az első eset, amikor Kozák váratlan lépésre szánja el magát, például 2008-ban, a pekingi olimpia előtt, szintén májusban váratlanul szakított a világ egyik legsikeresebb edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal.

A következő, 2012-es olimpiára már Csipes Ferenc készítette fel, akivel annak ellenére szakított, hogy kajak egyesben és négyesben is aranyérmes lett Londonban.

Azóta férje, Somogyi Béla irányításával készül, és a családi együttműködés eredménye 2016-ban a három olimpiai aranyérem volt Rióban. Kislánya születése után 2018-ban visszatérése remekül sikerült, plusz négy világbajnoki aranyérem, majd a 2021-es olimpián egyesben negyedik, kettesben Bodonyi Dórával harmadik, a négyessel pedig első lett.

Kérdéses azonban, hogy második gyermeke megszületése, két év kihagyás után mire lesz képes a hazai válogatón, majd Párizsban?

Kozák egyéni felkészülését Csipes felfüggesztése nem befolyásolja, mert a férje az edzője. De mi lesz Csipes tanítványaival, lányával, Tamarával, s a négyes tagjával, Gazsó Alindával?

Kérdésünkre Hüttner Csaba szövetségi kapitány közölte, hogy a kényes üggyel kapcsolatban nem nyilatkozhat, de azt elmondta, részt vesz és koordinálja a női válogatott kajakosok felkészülését. Minden megtesznek, hogy megfelelően felkészüljenek a közelgő olimpiai válogatóra, az Európa-bajnokságra, valamint a párizsi olimpiára.

Ennek ellenére sok a kérdőjel… Például csak az olimpián kapunk majd választ arra, hogy Kozák „bombája” segítette vagy gyengítette női kajakosaink párizsi szereplését.

Elolvasom a cikket