Hankó Balázs: Egyre vonzóbb a megújult magyar felsőoktatás

MH/MTI
2024. május 25. szombat. 18:33

Hozzáfűzte: ma már a második legnépszerűbb képzési terület – a magyar gazdaság és a magyar társadalom jövője számára is döntő fontossággal bíró – pedagógusképzés, amelyet a kormány tudatos politikájával megújít és amely ennek hatására vonzóbbá teszi a tanári, tanítói, óvónői életpályát.
„Az külön jó, hogy olyan erős városaink, mint Szombathely, a felsőoktatás által tovább tud erősödni” – mondta.

Megjegyezte: az ELTE Savaria Egyetemi Központjában több mint 10 százalékkal nőtt a diákok száma, ma már eléri a 2200-at, és az idei jelentkezési adatok is biztatóak, tovább bővülhet Szombathelyen a felsőoktatás.
Elmondása szerint országosan is duplázódott a pedagógusképzésre jelentkezők száma, 17 833-an jelentkeztek pedagógusnak, 8650-en tanárnak.
„Persze mindig vannak károgók, nekik üzenem, hogy a minőség is erősödik. A minőség úgy erősödik, hogy az átlagpontszámok a pedagógusképzésben 317-ről emelkedtek 334-re, tehát nem csak többen, hanem egyre erőteljesebb minőségben vagyunk itt Szombathelyen is” – közölte az államtitkár.

Hozzátette: Szombathelyen a felsőoktatásban egy másik „erős bástya” a sporttudományi képzés, és történtek fontos előrelépések a gazdasági informatikai képzés területén is.

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt években összesen hatmilliárd forintnyi fejlesztés érkezett az intézménybe és az egyetemi központ gyakorlóhelyére, a Bolyai Gyakorló Általános Iskolába és Gimnáziumba.

Szombathely élete és az egyetem fejlődése összekapcsolódik, ezért javasoljuk, tegyék ezt a kapcsolatot még szorosabbá azzal, hogy a város önkormányzatának irányítását egy az egyetemet jól ismerő városvezetőre, Lenkai Nórára, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosára, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjére bízzák a június 9-i önkormányzati választáson – mondta az államtitkár.

Lenkai Nóra elmondta: 2017-ben csatlakozott felsőoktatási intézményük az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez, azóta – szavai szerint – nagy és számos innovációval kísért utat tettek meg.
Kijelentette: Szombathely jó felsőoktatás nélkül nem működhet. „A jó felsőoktatást megteremtettük, szeretnénk, ha a város is tovább fejlődne” – mondta.

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: a szombathelyi campus egy sikertörténet, Lenkai Nóra pedig ennek a sikernek az egyik kovácsa.
„Büszke vagyok arra, hogy a polgári oldal polgármesterjelöltjeként mérkőzik meg a szombathelyiek bizalmáért” – tette hozzá.

Elolvasom a cikket