Miért veszélyes az egészségre gyermekkorunk kedvenc desszertje?

Az utóbbi időben az emberek jelentősen felülvizsgálták a helyes táplálkozásról alkotott elképzelésüket, ez érintette mindenki kedvenc „diétás desszertjét” – a sajttortákat. Kiderült, hogy rendszeres fogyasztásuk cukorbetegség, elhízás és akár rákos daganatok kialakulásához is vezethet. Erről mesélt az orvos, táplálkozási szakember-gasztroenterológus, Alexandra Noev.

„Sokáig úgy gondolták, hogy a sajttorták diétás ételnek minősülnek, és mindig biztosították őket a szanatóriumokban, kórházakban, de a XXI. században világossá vált, hogy ez nem olyan hasznos étel. Ezt bizonyítja az összetétel: túró, liszt, hozzáadott cukor és tojás” – magyarázta a táplálkozási szakértő a „Podmoskovye Segodnya” online kiadásával folytatott beszélgetésben.

Elmondása szerint a túrótorta készítéséhez a háziasszonyok általában a legzsírosabb túrót választják – 9-18 százalékosat. Ilyenkor nagyon légiesek lesznek, gazdag ízűek és félelmetesen krémes aromájúak. De éppen ezek a jelek arra utalnak, hogy az ilyen túrótortákban sok állati zsiradék van alacsony sűrűségű koleszterinnel, és ez stroke-ot, szívrohamot és érrendszeri problémákat okoz.

Ezért a sajttortákat hetente egyszer-kétszer lehet enni, ugyanakkor magunknak kell elkészíteni, nem pedig boltban vásárolni. Ebben az esetben jobb, ha minimális zsírtartalmú túrót választunk, és a cukrot gyümölcsökkel helyettesítjük. Liszt helyett korpa vagy speciális rosttartalmú por – psyllium – is megteszi. Természetesen ahelyett, hogy serpenyőben sütnénk a túrótortát, jobb, ha sütőben sütjük, vagy gőzölőt használunk.

Elolvasom a cikket