A bőrrák szinte bárhol előfordulhat

Bár a bőrrákot legtöbben a napozással, szoláriumozással hozzák összefüggésbe, a melanómát nem minden esetben az UV-sugárzás okozza. Öröklött vagy szerzett genetikai mutációk, illetve a legyengült immunrendszer is hozzájárulhat. Jó hír azonban, hogy legtöbbször egy kis odafigyeléssel észre lehet venni a bőrön. A legfurcsább eseteket a National Geographic szedte össze, számol be a Hazipatika.hu.

Körmök: A köröm alatt kialakuló rák leggyakrabban sötét, függőleges barna-fekete csíkok formájában jelentkezik, amelyek leggyakrabban a nagylábujj, a hüvelykujj vagy a mutatóujj körme alatti bőrfelületen jelennek meg. Bob Marley halálát a lábujjkörme alatt kezdődő melanóma okozta.

Fülek: Füleink rendkívül sok napfénynek vannak kitéve, de nem csak a fenti, szélső részek veszélyeztetettek. Árnyékosabb zugok is találhatók bennük, amelyek könnyen elrejthetik a rákos megbetegedések tüneteit. Emiatt gyakori a késői diagnózis.

Szemek, szemhéjak: Bár ritka, de egyes bőrrákos esetek valóban kialakulhatnak a szem belsejében. Ilyenkor a szivárványhártyán vagy a szemfehérjén sötét foltok jelennek meg. Emellett a bőrrák a szemhéjon is előfordulhat: a Merkel-sejtes karcinóma, a bőr legfelső rétegében található egyik sejttípus ritka rákos megbetegedése általában kis, kemény csomó formájában jelentkezik a szemhéjon. Ez az egyik legagresszívabb ráktípus negyvenszázalékos halálozási arányával és magas kiújulási arányával.

Lábujjköz és talp: Rendszeresen ellenőriznünk kell a lábujjak közötti részeket, a talpat, valamint a lábfejek felső és oldalsó részeit is.

Fejbőr: Bár a fejbőr melanómája leggyakrabban a kopasz foltokkal vagy ritkuló hajjal rendelkező betegeken fordul elő, a sűrű haj alatt is megbújhat.

Elolvasom a cikket